HronikaVijesti
apr 03, 2021, 19:42 pm
11

Hirurzi i medicinske sestre iz Blagovješčenska na istoku Rusije odbili su da se evakuišu iz bolnice koju je zahvatio požar i ostave pacijenta na operacionom stolu. Prionuli su na posao i poslije puna dva sata, uprkos situaciji koja se dešavala oko njih, uspijeli su da završe zahvat na otvorenom srcu.
Krov bolnice u ruskom gradu Blagovješčensku zahvatila je vatra kada je kratki spoj izazvao požar koji se brzo proširio preko starih drvenih greda, prenosi “RTS”.
Ukupno 67 pacijenata je odmah evakuisano zajedno sa ostatkom medicinskog osoblja, ali je u zgradi ostalo osam ljekara i sestara u jednoj od operacionih sala.
U trenutku kada je požar izbio oni su otpočeli operaciju srca i ugradnju bajpasa.

– Morali smo da nastavimo. Uopšte nismo ni razmišljali o prekidanju. Završili smo operaciju do kraja – rekao je hirurg Valentin Filatov.
Priznao je da je čitava situacija bila veoma stresna.
– Naravno da smo se plašili. Ljudi smo. Ali moj tim je pokazao pribranost i hrabrost jer je operacija morala da se nastavi – istakao je hirurg.
Da bi zaštitili pacijenta i medicinski tim od dima vatrogasci koristili električne ventilatore u hodnicima, a centralna ventilacija je isključena da ne bi “hranila” požar.
Srećom, vatrogasci su pred kraj operacije uspijeli da ugase požar i niko nije povrijeđen.
– Veliki naklon medicinarima i vatrogascima – rekao je guverner Amurske oblasti Vasilij Orlov.
Izvor: Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here