Pravna lica, odnosno preduzetnici imaju rok do sutra da dostave Agenciji za privredne registre (APR) svoje redovne godiššnje finansijske izvešštaje za 2019. godinu.

APR će sutra, kada ističe taj rok, obezbediti dežurstva u Registru finansijskih izvešštaja i Servis desku do ponoći, a ta agencija je, zbog velikog broja obveznika koji su dostavljali izveštaje u prethodna dva dana, obezbedila i dežurstva 1. i 2. avgusta od 9 do 15 časova.

Kako je saopštila APR u petak, očekivalo se da do isteka roka još oko 25.000 obveznika dostavi svoje izvešštaje. Do tada je 246.264 obveznika ispunilo ovu obavezu.

Od tog broja 189.934 obveznika dostavilo je redovne godiššnje finansijske izvešštaje istovremeno sa podacima za statističke potrebe, 28.046 je dostavilo izjave o neaktivnosti, dok je redovne godiššnje finansijske izvešštaje samostalno dostavilo 28.284 obveznika.

Dežurstva u APR su obezbeđena radi pružžanja stručne pomoći u vezi sa sastavljanjem i dostavljanjem finansijskih izvešštaja i tehničke podršške obveznicima za rad u informacionom sistemu za elektronsko sastavljanje i dostavljanje izvešštaja.

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja izuzetno je ove godine produžžen, u skladu sa Uredbom o pomeranju rokova za održavanje redovne sednice skupšštine privrednog drušštva i dostavljanje godiššnjih i konsolidovanih finansijskih izvešštaja privrednih drušštava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika…

Na internet stranici Agencije, u okviru Registra finansijskih izvešštaja, objavljene su informacije, odnosno instrukcije u vezi sa dostavljanjem redovnog godiššnjeg finansijskog izvešštaja za 2019. godinu, u formi pravila, tehničkih i korisničkih uputstava, kao i video uputstava.

Izvor: Tanjug

Foto: PROFIMEDIA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here