DA li će deca od 1. septembra da uče kod kuće ili u školi – izabraće njihovi roditelji. Provere znanja – kontrolni, pismeni i usmena odgovaranja biće, međutim, isključivo u učionici!

Ove mere sadrži jedan od zaključaka koje bi, kako saznajemo, trebalo u utorak da usvoji republički Krizni štab za borbu protiv kovida 19. O planu za izvođenje nastave u novoj školskoj godini u ponedeljak su razgovarali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Za one koji se odluče za časove u školi, plan je, između ostalog, da svi od prvog do četvrtog razreda mogu da dolaze u učionice. Ali, paralelno, biće emitovani i časovi na Javnom servisu. Za TV školu biće rezervisani RTS 3 i RTS Planeta tokom celog dana, a RTS 2 do 10 ujutru. Učenici starijih razreda osnovne škole naizmenično će imati časove u učionici i na daljinu. I oni će sve provere znanja imati samo u školi.

U srednjim školama će najverovatnije odeljenja da se dele, pa da jednog dana polovina nastavu prati od kuće, a druga polovina dolazi na časove. Narednog dana grupe bi se zamenile. Moguće je i da bude primenjen model kao kod starijih osnovaca – pa da prvi i treći razred budu jednog dana ili nedelje u školi, a drugi i četvrti narednog dana ili nedelje.

Ipak, kako saznajemo, škole će dobiti instrukcije i više modela po kojima će moći da rade. Koju mogućnost će izabrati zavisiće od broja đaka, veličine školske zgrade i broja učionica. Oko 250 osnovnih i srednjih škola u Srbiji već ima jednosmenski rad, te one neće imati veliki problem da podele odeljenja i organizuju časove u skladu sa epidemiološkim merama. Odeljenja koja inače broje do 15 učenika, što je recimo slučaj kod većine na jezicima nacionalnih manjina, moći će da rade uobičajeno.

Kako saznajemo, u modelu nastave za narednu školsku godinu, vodilo se računa i o tome da nastavnici ne mogu u istom danu da drže časove u školi, a potom da organizuju i onlajn nastavu za decu koja su kod kuće, jer bi time bila duplirana njihova norma i broj radnih sati.

Prema dosadašnjim izjavama epidemiologa, škole će, u svakom slučaju, morati da primenjuju set protivepidemijskih mera. To se, pre svega, odnosi na visok nivo higijene u školskim objektima, obaveznu dezinfekciju hodnika, učionica i toaleta, kao i obavezno često provetravanje prostorija. Deca će, prema najavama, morati uvek da imaju masku kod sebe, ali danas će biti poznato u kojim situacijama će nošenje biti obavezno. Takođe, roditelji će dobiti zadatak da pre nego što decu isprate u školu provere njihovu telesnu temperaturu. Samo zdrava deca moći će da dođu u kolektiv.

NA SELU UOBIČAJENO

MERE koje će se, radi sprečavanja širenja epidemije, primenjivati od septembra, najmanje će pogoditi seoske škole. Razlog je što one uglavnom imaju veoma mali broj učenika. Tamo gde je inače broj đaka manji od 15, nastava će moći da se organizuje uobičajeno, kao i pre epidemije.

Izvor: Novosti

Foto :D. Milovanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here