Rasim Ljajić i Mirko Šarović gostovali su u Centralnom Dnevniku Senada Hadžifejzovića.
Da li je to “Mali Šengen”, “Srpski Svet”, “Velika Srbija”?! Senad: Vučić je rekao da je autoput Beograd-Sarajevo put koji spaja Bošnjake i Srbe iz Srbije i BiH, dvije države, dva naroda, zašto onda ne idete preko Goražda i Sandžaka?
Rasim: Ja sam za to da ide preko Goražda! Mirko: Ja sam za Višegrad!
Ljajić: Ključni razlog problema su nerješeni problemi iz prošlosti. Nacionalizam je živ i prisutan svugdje. Ključnu grešku pravi EU koja ovaj prostor zanemaruje.
Šarović: Rasim i ja imamo dobre lične odnose. Slažem se s njim. Obojica smo uvijek željeli gledati naprijed, to je formula. Situacija u regionu nikad nije bila gora. EU nema jasan stav kad smo u pitanju mi. Mi smo zadnji vagon u toj lokomotivi. Nismo se pomakli ni milimetra zadnje dvije godine, nema perspektive. Za koju godinu opet ćemo pričati o istim stvarima. To je, nažalost, perspektiva BiH.
Ljajić: Predsjednik Hrvatske koja je članica EU daje rasističke izjave protiv BiH. To su ponižavajući stavovi. Posljedice onoga što govori su katastrofalne. To ilustruje odnos EU prema BiH, Hrvatska koristi svoje članstvo da ima nadmoćniji položaj nad ostalima.
Šarović: Naši susjedi trebaju imati poštovanje prema BiH, to je osnov za saradnju. Ekonomski odnosi u regionu jačaju, ali tu saradnju ne prati politika. Političari usporavaju te procese.
Ljajić: Šta god uradite, niko neće vjerovati, ali vaše je da radite po vlastitom uvjerenju. Normalnost se ne može prodati više nikome, niti će je ko primiti. Nažalost.
Šarović: Postoje oni koji misle da je ministarstvo plijen, pa ako ga dobije Bošnjak treba da pomaže samo Bošnjacima, to je naopako! Ljudi sa naopakim rezonima su manjine, ali nastoje biti glasniji da se stekne utisak da ih je više.
Ljajić: Htio sam da pokažem da pripadnik manjine može raditi važan državni posao!
Šarović: Otišli smo u Tursku da tražimo podršku za autoput Sarajevo-Beograd. Oni su to podržali, bili smo i kod Vučića i u Sarajevu i tako je sve krenulo. To su trebale preuzeti institucije i ministarstva kojih se to tiče. Osnovna ideja je bila Sarajevo-Višegrad-Beograd.
Ljajić: Turski ekonomski ministar je bio zainteresovan da to prođe kako treba, sam je rekao dajte projekat koji bi bio zajednički i za Srbiju i za BiH. Više sam zagovarao varijantu da ide preko Goražda. Autoput je život! Bošnjački ministri su više bili za trasu preko Tuzle.
Šarović: Problem je nastao jer su nadležnosti podijeljene. Entiteti finansiraju izgradnju autoputa. Mi smo u Turskoj govorili o trasi Sarajevo-Višegrad-Beograd, ali kada su ministarstva to počela razrađivati, došlo je do problema. Federacije će finansirati trasu Sarajevo-Goražde-Beograd, a RS bi finansirala trasu Sarajevo-Rogatica-Beograd. Ako Federacija i RS imaju novac za tu trasu, mogu se praviti dva kraka. Zvizdić je zagovarao stav da trasa ide preko Goražda.

Ljajić: RS je htjela da ide preko Rogatice i tu je nastao problem. Jedini uspjeh EU je sporazum o ukidanju rominga. Vršen je pritisak da se to potpiše zbog odnosa Beograda i Prištine. Dok ne bude ekonomije ispred politike, sreće nema! Ništa nije tačno! Ni Mali Šengen, ni Srpski Svet, ni Velika Srbija!
Šarović: Radimo na unaprijeđenoj CEFTI koja će se zvati CEFTA +.
Ljajić: Prvobitna ideja Mini Šengena je da se poruše barijere u ekonomiji, jer smo vidjeli da CEFTA ne funkcioniše. Ovo je parekselans ekonomski projekat, u njemu neko ima veći ili manji interes.
Šarović: Ja ne vjerujem u teorije vezane za Mini Šengen.
Ljajić: Mi Malim Šengenom unaprijeđujemo CEFTA-u.
Šarović: BiH bi u budžet dobila više od 200 miliona KM, samo ako unaprijedimo ekonomiju. Svi privrednici su podržali Mali Šengen, a samo su političari izrazili sumnju u to.
Ljajić: Nema u Malom Šengenu zajedničkih institucija! To je nemoguće napraviti! Projekat je poprimio političku notu, a bio je osmišljen da olaška ekonomiju. Kamion 80% vremena provede na granici, a ostatak u vožnji.
Šarović: Sa Malim Šengenom, kamion se utovari u Sarajevu i ne zaustavlja se do Skopja.
Ljajić: Možete izvlačiti kakve hoćete zaključke o Malom Šengenu, ali oni su nerealni. Bolje da smo u Malom Šengenu nego ni na nebu, ni na zemlji. BiH više izvozi u Srbiju nego Kina, Rusija i Turska. Srbija više izvozi na Kosovo nego Belgija, Francuska, Bugarska…
Šarović: Mi se više snabdijevamo iz Srbije, nego Mađarske. Ovo je najgore Vijeće ministara u posljednih 25 godina. Uputili su 5 izmjena i dopuna zakona Parlamentu od kojih nijedan nije napisan na više od jedne stranice. Prošlo Vijeće je mjesečno izbacivalo 5 zakona. Za članstvo u EU ništa nije učinjeno. Dodik vidi da za njegove izjave nema sankcija i to koristi. Ako bi se dodjeljivala međunarodna nagrada za obmanjivanje i manipulaciju on bi bio dobitnik. Kad sam ja smijenjen, Dodik je rekao: pa mora da je nešto kriv, čim ga je Ešdaun smijenio. Mislim da njemu odgovara Inzko, on se boji da dođe Njemac. Sa Inzkom mu je najlakše.
Ljajić: Moram stati u odbranu Inzka. On je kriv svakome, a najmanje je kriv. Kriva je međunarodna zajednica. Šta može Inzko sam?! Ništa!
Šarović: Srbija je primjer kako se vakciniše! A mi?! Imamo 5000 koje dobijamo kao donaciju! Ova vlast to ne zna i ne može riješiti, nema prijatelje u svijetu, nikome se ne može obratiti, niko ih ne prihvata.
Ljajić: Preduslov da se region stabilizuje je jaka EU! Treba dati priritete ekonomskim temama, to će stvoriti bolju političku klimu i riješiti probleme iz prošlosti.
Pogledajte snimak cijelog gostovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here