Screenshot

Emina Ragipović, predsjednica Fondacije kultura bez granica, Novopazarka je koja okuplja dijasporu u Poljskoj i inicirala je program podrške medicinskim radnicima i stanovništvu Novog Pazara i Tutina.

Ona je navela da je vladi uputila još u aprilu pismo sa obavještenjem o inicijativi o slanju tima ljekara specijalista koji deluju u Poljskoj, a bave se ljekarskom intervencijom u kriznim situacijama. Odgovor, koji je neophodan da bi upućivanje tog tima u Srbiju i, kako je bilo predviđeno i u Novi Pazar, bilo omogućeno, međutim, nije dobila.

“Ostao je gluvi odgovor od strane institiucija, a u pitanju je ekspertski tim koji je u vrhu Evrope u toj oblasti delovanja”, navela je.

Kako kaže, za upućivanje ljekara poljskog Centra međunarodne pomoći, potrebna je saglasnost vlade i kriznog štaba.

“Molila sam samo da upute pismo koje bi otvorilo vrata za tu medicinsku pomoć. Obraćala sam se vladi, komunicirala sa kabinetom…. tražimo samo da upute jedno obično pismo. U stalnom sam kontatku sa medicinskim osobljem poljskog centra, oni su i dalje spremni da pomognu, čak i savjetima onlajn”, dodaje.

Ragipović je rekla da će nastaviti da pokušava da dobije odobrenje za upućivanje ove pomoći u Novi Pazar.

Pomoć za Sandžak u borbi protiv koronavirusa, sakuplja se i u BiH. Brojne organizacije angažovale su se tim povodom. Iz BiH je također planirano i slanje medicinskih timova u pogođene oblasti u Sandžaku.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here