Terapija krvnom plazmom koju su donirali pacijenati  oporavljeni od kovida, najisplativija je pasivna terapija antitelima za liječenje ove bolesti . Regionalni kovid centar Novi Pazar, počeo je sa primenom te terapije, rekla je za RTV Novi Pazar, dr Tijana Petrović.

,,Kovid bolnica Novi Pazar, juče je počela sa liječenjem pacijenata krvnom plazmom. Taj način je u medicini poznat    kao pasivna metoda liječenja antitijelima. Ovu terapiju treba davati u fazi pogoršanja stanja oboljelog, a ovaj način  smanjuje smrtnost za 8%, govori statistika. Naš pacijent koji je dobio krvnu plazmu, star je 60 godina, vitalan i bez propratnih bolesti. U dogovoru sa kolegama, a zbog njegove sve teže kliničke slike, uključili smo ovu vrstu liječenja. Pacijent je od sinoć uspeo da  popravi saturaciju kiseonika. Plazmu pacijent dobija na 12sati, po dvije doze, a vidljive rezultate liječenja  očekujem za 7 dana. Važno je da je nakon  prve doze, pacijent osjeća bolje,, rekla je za RTVNP dr Tijana Petrović, koja je iz Beograda sa svojim timom došla da pomogne Novom Pazaru.

Na pitanje, zašto su naši sugrađani ovakav vid liječenja čekali od polovine aprila, kada je u Beogradu ovom metodom izliječen prvi pacijent, dr Petrović je izjavila, da su se Novopazarci na  ovaj način liječili u Beogradu, jer je ovaj vid terapije predviđen za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

Tretman liječenja Covid19 krvnom plazmom izvešen u Novom Pazar

Posted by RTV Novi Pazar on Четвртак, 30. јул 2020.

Inače, nekim studijama se navodi da tretman krvnom  plazmom moze prve raezultate u vidu lakse klinicke slikedati  za samo 3 dana, čemu mogu da se nadaju oboleli koji budu podvrgnuti ovom tretmanu i u Novom Pazaru.

Galib Gicić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here