Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.
Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao „zeleni vakcina pasoš“ zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.
Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv koronavirusa.
Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog „zelenog pasoša“ za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.
Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da „prinudno uvede nešto što nije uspela da nametne poverenjem“ i da građani koji se nisu vakcinisali ne smeju da se smatraju drugorazrednim građanima.
Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše.

Izvor: Tanjug
Foto: EPA/Luis Tejido

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here