Moskva će lično Miloradu Dodiku zamjeriti poklon koji je predao ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, jer nije provjerio ikonu koju daje. Ipak, mnogo veći problem koji je Dodik napravio je na međunarodnom polju – upalio je svjetlo i ukazao na moguću direktnu vezu ratnih plaćenika i državnog vrha RS.
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je prije nekoliko dana 14. decembra u Istočnom Sarajevu, Lavrovu omalenu u pozlati ikonu Svetog Nikole. Problem je, što na njenoj pozadini stoji pečat koji svjedoči o vlasništvu Ukrajine. Oglasile su se Ukrajinske vlasti i saopštile da su analizirali ikonu i zaključak je, da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine. Dodatni problem je napravio tvit Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji su pohvalivši se Dodikovim poklonom u opisu ikone napisali: “Nađena u Lugansku”.
Praktično sporni dio teritorije Ukrajine koju Rusi otimaju. I naravno prostor gdje je bilo srpskih plaćenika i dobrovoljaca. Uporedo sa skandalom, Dodik se razbolio. U bolnici je i prema posljednjim informacijama koje su danas saopštene, pozitivan je na korona virus. Međutim, pojašnjenje oko ikone danima nije dao ni njegov kabinet, što je dodatno rasplamsalo spekulacije da je ikona zapravo ukradena u Ukrajini.
Prvi na listi sumnjivih su dobrovoljci i plaćenici. A to neminovno vodi ka vezi državnog vrha – Dodika i ‘pasa rata’. Od samog početka “slučaja ikona” nju je i pratila sumnja da su ikonu iz Ukrajine iznijeli Srbi koji su tamo ratovali.
Ko su srpski plaćenici?
Preciznog podataka koji se Srba plaćenika ili dobrovoljaca nalazi na teritoriji Ukrajine nema. U jednom trenutku spekulisalo se o njih 300. Ima i onih koji su u Ukrajini osnovali porodice i tamo ostali. Po onome što se zna, podikeljeni su u nekoliko jedinica – Međunarodne brigade, Sedma brigada, Uralska jedinica, Prva slovenska jedinica, jedinica Režanj i ozloglašeni plaćenici iz Vagnera koji su ratovali i u Siriji.
Prema pojedinim navodima put u Donjeck preko Moskve, plaća im ruska organizacija “Kosovski front”. U sukobu u istočnoj Ukrajini, dogodilo se i da Srbi pucaju na Srbe jer ih je bilo na obje strane – proruskih snaga samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, ali i na račun Kijeva. Prema neprovjerenim informacijama ima i onih koji su plaćeni i do 10.000 dolara mjesečno.
Ukrajinske vlasti do sada su u nekoliko navrata obnarodovale da ima srpskih plaćenika. Srbija je međutim, rijetka država koja je u svom krivični zakon unijela kažnjivost ovakve vrste ratovanja i dio je procesuiran. Republika Srpska i dalje je siva zona.
Iskakanje iz protokola
I dok se misterija rasplamsava, malo ko uzima u obzir scenario po kome ikona jeste ukrajinska, ali možda nije kradena, već je kao i mnoge druge ikone jednostavno ko zna kada donijeta na ove prostore kao poklon, kupovina… Činjenica je da dugo ćutanje onih koji bi trebalo da razjasne slučaj dodatno doprinijelo tezi da su za ikonu vezane ‘mutne stvari’.

Inače, državnici jedni drugima u većini slučajeva poklanjaju manje-više simbolične stvari sa prostora sa kojih dolaze ili iz takozvanog državnog fundusa. Postoje protokoli koji jasno definišu šta se poklanja. Dodik je ‘iskočio’ i iz ovog pravila, ma koja da je predhistorija ikone.
Ukoliko se uzme u obzir međunarodni apspekt priče, ali i politička konotacija da je predstavniku Rusije poklonio nešto ukrajinsko, pa još neprovjereno, činjenica je da je Dodik napravio pravi skandal.
Iako se odmah po reagovanju ukrajinskih vlasti pojavila vijest da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo da će ikonu vratiti i pozvalo Interpol da se uključi, toga na zvaničnom sajtu ovog ruskog resora nema. Međutim, kako ovakva informacija nije ni demantovana, može se zaključiti da je rusko ministarstvo ovu vijest ‘pustilo’ nezvanično.
-Dodikov gest i sve što je uslijedilo neće generalno uticati na rusko-srpske odnose. Dodiku će biti zamjerena nesmotrenost i stavljanje šefa ruske diplomatije u ovakvu situaciju – kaže Blicov izvor iz diplomatskih krugova.
Dodik: Ikona nije kradena već porodična i osvještana
Poslije nekoliko dana bez ijedne izjave, tokom popodneva oglasio se Dodikov kabinet. U saopštenju se navodi da ikona Svetog Nikole, koju je Dodik poklonio “nije ukradena i spada u red porodičnih osvještanih ikona”.
– Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je neko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine. Ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja”, istakli su iz kabineta Dodika.
Žig na ikonu stavljen prije 1930. godine
Na žigu koji svjedoči da je ikona vlasništvo Ukrajine stoji: „Ukrajinski SSR Nacionalni komitet obrazovanja Ukrajine, Odsjek regionalna komisija za zaštitu kulturnog naslijeđa“, riječ je kako navode u ukrajinskom ministarstvu kulture o pečatu – Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode. Osnovana je 1926. godine u Odeskom historijsko-arheološkom muzeju i u periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti stavila pod zaštitu države.
BiH potpisala da će vraćati kulturna dobra
Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje neovlašćenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima. U skladu s članom 7. Konvencije, države potpisnice obavezuju se da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svetovnog historijskog spomenika, i na zahtjev druge države stranke, moraju da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.
Izvor: Blic

Broj pregleda:
125

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here