Foto: Eparhija Mileševska

Vrh brda Titerovac nalazi se na oko 950 metara nadmorske visine, odnosno, na oko 400 metara iznad manastira Mileševa, na obronku planine Zlatar. To je prilično nepristupačan vrh koji dominira okolinom. Već dugi niz godina na njemu je postavljen jarbol sa srpskom trobojkom koja se viori iznad manastira.

Sa jedne strane brda Titerovac nalazi se pravoslavni manastir Mileševa, dok se sa druge strane nalazi selo Hisardžik nastavljeno bošnjačkim stanovništvom. Sem ovog sela, sa druge strane Titerovca su i ostala okolna mjesta gdje žive isključivo Bošnjaci.

“Nedavno je Episkop mileševski g. Atanasije blagoslovio da se počne sa pripremama za ispunjenje tog poduhvata. Po projektu najpre je potrebno izbetonirati čvrsto postolje na koje bi se kasnije postavio sam Кrst. Zbog nepristupačnosti terena tražena je pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi se angažovali helikopteri radi podizanja materijala, kao i samog Кrsta na vrh”, saopćeno je iz Eparhije Mileševske.

Foto: Eparhija Mileševska

SPC je izvršila čin svečanog iznošenje krsta, Helikopterska jedinica MUP RS sa dva helikoptera posjetila je manastir Mileševu kako bi sagledali celokupnu situaciju radi izvođenja ovog obimnog, komplikovanog i teškog projekta.

“Na parkingu ispred manastira izvršena je i proba opterećenja i simulacija podizanja tereta kako bi sve bilo spremno i oprobano za bezbjedno izvođenje. Кako je sve proteklo u najboljem redu sa episkopom Atanasijem i Odborom za izgradnju dogovoreno je da se u ponedeljak kompletna ekipa nađe ponovo na mestu izvođenja i da se, uz Božiju pomoć, betonom izlije postolje za Časni Кrst koji će nakon toga tu biti postavljen”, rečeno je u Eparhiji Mileševskoj.

Foto: Eparhija Mileševska

Izvor: Sandzacke.rs/RINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here