U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ.
Nakon višegodišnjih istraživačko-razvojnih aktivnosti brodogradilišta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.
Završen je prototip te izvršeno porinuće prvog naoružanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.
SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu.

SIDA-om se može upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra štaba, kao i sa platformi na vodi u izvođenju zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obavještajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, zaštita u pratnji i sigurnost strateškog objekta.
Plovila ULAQ biće opremljena nacionalnim raketama proizvođača ROKETSAN, uključujući laserski vođene rakete Cirit i laserski vođeni protutenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).
Vozilo može biti opremljeno i različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima za različite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti. Osim toga, imat će i vrhunske savremene mogućnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.
izvor TRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here