Novčanice od 20 evra biće izmenjene od 2021, godine i biće glađe, jer će se presvući posebnim premazom kako bi bile trajnije.
“Od 2021. proizvodiće se samo presvučene novčanice od 20 evra, tako da će nepresvučene novčanice postupno nestajati iz gotovinskog ciklusa”, rekao je član uprave Bundesbanke Jonas Birman.
Serije novčanica od 5 i 10 evra, koje su u postepenom prometu od 2013. godine takođe su premazane posebnim premazom, jer upravo novčanice niže vrednosti često menjaju vlasnika i mogu se brže zaprljati ili oštetiti i tako postati neupotrebljive.
“Ispitivanja su pokazala da premaz povećava prosečni životni vek novčanice”, rekao je Birman.
Nešto slično se očekuje od premazivanja novčanica od 20 evra.
Obložene novčanice znatno su manje osetljive na prljanje, a to može da se dokaže i laboratorijskim ispitivanjima.
Prema Bundesbanci, neke centralne banke Eurosistema već su u leto 2020. godine probno počele da u opticaj stavljaju oslikane dvadesetice.
U ime Bundesbanke, međutim, novčanice od 20 evra s bojama biće prvi put proizvedene 2021. godine i puštene u promet tokom godine. Tako da bi moglo da prođe neko vrijeme prije nego što potrošači u Nemačkoj u rukama budu držali lakiranu novčanicu od 20 evra, izveštava n-tv.
Prema podacima Evropske centralne banke (ECB), u novembru 2020. godine u opticaju je bilo više od 4,3 milijarde novčanica od 20 evra ukupne vrednosti 86,1 milijarde evra.

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here