Foto: SANA

U sjedištu Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Novom Pazaru danas je održan sastanak delegacija ove stranke i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, javila je agencija SANA.

Tema prvog javnog susreta dveju stranaka, koji je održan na prijedlog SDA Sandžaka, bila je moguća saradnja inicirana od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uključujući i prijedlog sporazuma o zajedničkom djelovanju bošnjačkih stranaka u Sandžaku, koji je predložila SDA Sandžaka.

Kako prenosi SANA, predstavnici SPP su tokom sastanka predstavili svoje principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum dveju stranaka o saradnji i zajedničkom djelovanju i to: rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rješavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

Foto: SANA

Prema zamisli SPP-a, ovi principi bili bi relizovani kroz mehanizme zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, podjelom odgovornosti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, formiranjem posebnog tijela za rješavanje statusa Sandžaka i koalicionim formiranjem lokalnih vlasti u Sandžaku.

Kako se navodi, Stranka pravde i pomirenja očekuje hitan odgovor SDA Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama kako bi eventualno razgovori bili nastavljeni.

Foto: SANA

Izvor: SANA/ Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here