Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno, rekao je za državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić
Tržišna inspekcija zabranila je preduzeću “011 Shop” iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom “Nož, žica”, koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić.
– Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva, kazao je Кandić.
On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podnijeta krivična prijava protiv preduzeća 011 Shop zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.
Beogradska prodavnica 011shop poslije reakcija javnosti povukla je objavu uz izvinjenje.
„Nije nam bila namera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome“, navodi se između ostalog i dodaje da je „poruka izvučena iz konteksta“.
Inače, osim proizvoda sa natpisom „Nož, žica“, ova prodavnica između ostalog ima u ponudi i majice sa natpisom „Wifebeater“, kao i dukseve sa skraćenicom „A.C.A.B“ (All cops are bastards).

Izvor: Oslobođenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here