Kardinal Puljić smatra da Hrvatska mora ispraviti grešku koju je načinila prilikom potpisivanja Dejtonskog mirnovnog sporazuma.
“Ako ljudi koji su stvorili Dejton prepoznaju da to ne može funkcionisati onda moraju tražiti neko rješenje”, rekao je kardinal Vinko Puljić.
“Ja sam za to da se stvori jedan osjećaj sigurnosti i da se svi osjećaju zaštićeni i da smo svi jednaki pred zakonom. Ako to Hrvatska sada pominje to znači da je ona potpisivanjem Dejtona napravila grešku i sada to mora ispraviti”, poručio je Puljić.
On smtra da Hrvati nisu ravnopravni na teritoriji Republike Srpske i da buduća ustavna preraspodjela mora zahvatiti i teritoriju Republike Srpske.

“Mi tamo nemamo nikakve ravnopravnosti tako da treći entitet je pitanje kako naći mehanizam da ne bude preglasavanja. Ovo što se sada sugeriše da se ne dira Republika Srpska to nije uredu”, kaže Puljić.
Ako će se praviti treći entitet onda se de facto mora korigirat sve, mišljenja je on.
“Nisam sposoban protumačiti šta to znači treći entitet, ali znam da se mora naći mehanizam da svaki narod bude jednako pravan pred Ustavom i zakonom. Kako će se to pronaći neka pravnici o tome razmišljaju”, zaključio je Puljić.
slobodna-bosna.ba

Broj pregleda:
5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here