Preventivna zdravstvena zaštita stoke i higijena objekata, uslovi su za unapređenje poslovanja i veći profit u oblasti stočarstva. Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe apeluju na poljoprivredne proizvođače da iskoriste ove sunčane dane i obave čišćenje i dezinfekciju objekata u kojim boravi stoka.

Pored adekvatne ishrane goveda, da bi se dobilo bakteriološki ispravno i kvaliteno mleko, a samim tim i unapredila stočarska proizvodnja neophodno je obaviti detaljno čišćenje objekata u kojima boravi stoka, kaže savetodavac Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, Safet Vesnić. On apeluje na sve poljoprivredne proizvođače da iskoriste sunčane dane i obave preventivno čišćenje objekata.

“Najbolje je za preventivno čišćenje pored čišćenja objekata iznošenje svih pokretnih stvari koji se nalaze u objektu. Izvršiti detaljno mehaničko čišćenje hladnom vodom posle toga izvršiti dezinfekciju objekata, a za to je najbolje koristiti krečno mleko, masnu sodu i forni kreč. Posle toga potrebno je ostaviti objekat da se osuši i tek kasnije posle kompletne dezinfekcije da se vrati stoka u te prostorije. Kada je u pitanju planska dezinfekcija objekata, ona se radi kada dođe do pojave bolesti na gazdinstvima i onda se mora raditi dezinfekcija sa onim sredstvima koja sam pomenuo.”

Savetodavac Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, Safet Vesnić je takođe apelovao na sve poljoprivrdne proizvođače da, i pored izuzetno teške situacije u kojoj se svi nalazimo, veoma je bitno pridržavati se svih zaštitnih mera i da voditi računa o distanci.

A. Ademović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here