Na potresom razrušenom području trenutno je 100 statičara, obavljeno je ukupno 1000 pregleda, predano je više od 5000 zahtjeva.
U razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predato više od 5000 zahtjeva.
Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše povrijeđena.
Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive, prenosi Hina.
Trenutno je stotinjak policajaca raspoređenih po selima. Upozoravaju na informacije o navodnim krađama humanitarne pomoći iz vozila.

Na području Sisačko – moslavačke županije trenutno je više od 1500 pripadnika sistema Civilne zaštite iz cijele Hrvatske.
Hrvatska građevinska operativa na terenu
“Na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju”, objavili su na Twitteru.
Na potresom razrušenom području trenutno je 100 statičara, obavljeno je ukupno 1000 pregleda, predano je više od 5000 zahtjeva, saopćili su pak u izvještaju o aktivnostima sistema civilne zaštite.
Izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u petak i dodali kako se očekuje evakuacija stanovnika koji odustaju od spavanja u autima i ostalim improviziranim objektima vlastite izrade.
Vezano za zdravstvenu situaciju i epidemiju korona virusa, osiguravaju se antigenski testovi za kampove u kojima su smještene evakuirane osobe u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom.
Tokom četvrtka, u vojarni je pregledano 15 civila s kritičnim bolestima te su prevezeni u bolnicu u Popovači. Najavljen je povratak štićenika iz doma za starije i nemoćne spremne u stacionar koji su statičari pregledali i koji je dobio upotrebnu dozvolu, uz prethodno provedene mjere dezinfekcije.

Izvor: balkans.aljazeera.net
Foto: EPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here