Predstavnici Grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA obišli su korisnike grantova za samozapošljavanje u opkviru projekta Reintegracija – podrška održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji. Dobitnici grantova dobili su opremu u vrednosti do 3.000 evra za pokretanje sopstvenog posla.
U Novom Pazaru projektom Reintegracija otvorene su firme za usluge čišćenja, frizerski saloni, stolarske radionice ačli brojne druge delatnosti. Jedna od delastnosti koja je podržana jeste i porodični biznis porodice Balić koja se bavi izradom prehrambenih proizvoda. Od dobijenog granta kupili su pećnicu, mikser i mlin i na taj način unapredili i proširili proizvodnju. Eldar Hadžibulić dobio je novac da opremi internet klub i na taj način pokrene svoj prvi biznis.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i saradnici na projektu istakli su značaj ovakvih projekata kojih će kako su najavili biti i u budućnosti jer je to najbolji način da se unaprede porodične i male firme i da se smanji nezaposlenost.
Veliki doprinos samozapošljavanju pružen je kroz finansiranje projekta sredstvima nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradju i razvoj BMZ uz saradnju Grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, agencije SEDA, Udruženja Merhamet Sandžak i organizacija ASB Srbija i Inicijativa za razvoj i saradnju IDC koji su nosioci te implemetatori projekta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here