Foto: Z. Jovanović/novosti.rs

Uredbom Vlade Srbije, pojedine mjere za suzbijanje širenja virusa korona u mjestima gdje je zbog epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija, a to su Novi Pazar, Kragujevac, Vranje i Tutin, od danas postaju obavezne.

Od danas je u tim mjestima zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere lične zaštite, zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 časova.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Mjere podrazumijevaju i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako, da za jednim stolom ne mogu sjedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloljetna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Uredba podrazumijeva i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložena su okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće organizovani uz primjenu svih mjera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje će raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, fitnes centri i teretane.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here