Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je za TV Rusija 1 da će se u Srbiji u prvoj fazi proizvoditi četiri miliona doza ruskih vakcina “Sputnjik V”.
“To je dovoljno za vakcinisanje dva miliona ljudi. Ovo nije samo pitanje vakcinacije, već i vraćanja suvereniteta našoj farmaceutskoj industriji”, rekao je Popović.
On je dodao da bi proizvodnja trebalo da počne pre maja ove godine, javlja Tas, a prenosi Tanjug.
Kako je Popović ranije rekao, do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi Institut Gamaleja. On je naveo da ispitivanje uzoraka traje 21 dan.
“Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine u Institutu Torlak planiran je do 20. maja”, naveo je ranije Popović.
On je dodao da “prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.
“Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ‘punom ciklusu’, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine”, rekao je Popović.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here