Polaganjem cvijeća na Trgu Srđana Aleksića u centru Novog Pazara, obilježena je 28. godišnjica smrti tog heroja koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u centru Trebinja stradao braneći prijatelja bošnjačke nacionalnosti, Alena Glavovića. Cvijeće je položilo rukovodstvo Novog Pazara, gradonačelnik Nihat Biševac, predsjednica Skupštine Anela Halilović Šemsović, članica Gradskog vijeća Milica Mančić i načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić.
“Mladić kao što je bio Srđan Aleksić mora biti uzor mladim ljudima i budućim generacijama. On nas svojim gestom od prije gotovo pa tri decenije uči da i u vremenu iskušenja, tegoba i nepravde trebamo biti dobri ljudi. Aleksić će ostati vječno upamćen kao simbol herojstva, nesebičnosti i hrabrosti i biće zasigurno trajna poruka svijetlog primjera empatije sa čovjekom koji je u nevolji. Ubili su njega, ali njegovo djelo će vječno živjeti među svim dobrim ljudima i narodima zemalja regiona koji neguju iste vrijednosti kao i on tada”, rekao je gradonačelnik Biševac.
Grad Novi Pazar je prije pet godina dio pješačke zone u centru grada imenovao, u znak sjećanja i poštovanja prema liku i djelu, po heroju Srđanu Aleksiću.
AA
A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here