U doba pandemije kovida-19, u moru “lažnih” vesti, strahu od virusa i neizvesnosti, ali i u vreme kada neposredna opasnost po fizičko i mentalno zdravlje i dalje traje, bilo je važno pružiti ljudima i drugu vrstu informacije – reč stručnjaka, savet, pa čak i dozu optimizma. Upravo zbog toga je sajt B92.net pokrenuo projekat #kakosi koji je za nešto manje od dva mesec prepoznat kao generator korisnih informacija i podrške “običnom” čoveku. O tome kako će se projekat dalje razvijati, kada će početi sa radom nova besplatna linija i kome će ona biti namenjena, otkriva Tamara Velkovski, direktorka portala b92.
Sa kojom idejom je startovao projekat #kakosi i na koji način se realizuje?
– Projekat #kakosi startovao je 1. marta sa idejom da pored osnovnih i bez sumnje najvažnijih informacija o pandemiji kovida 19 koje se mogu pronaći na našim standardnim rubrikama, ponudimo i drugu vrstu informacije, reč stručnjaka i savet, pa čak i dozu optimizma u vreme kada neposredna opasnost po fizičko i mentalno zdravlje i dalje traje. Okidač za ovu ideju bila je procena kanadskih stručnjaka da se za 10 -15 % svetske populacije život nikada neće vratiti na staro, kao i da će borba za očuvanje mentalnog zdravlja trajati mnogo duže od borbe za fizičko zdravlje, nakon što masovna vakcinacija i rekvakcinacija nadamo se učine svoje i dovedu do kolektivnog imuniteta. Projekat je infrastrukturno naslonjen na sajt b92.net ali je na našu veliku radost na samom početku izašao iz svojih okvira i sada ga u saradnji sa našim partnerima razvijamo kao medijski projekat, ali i mnogo šire od toga.
Koje su teme zastupljene, kojim aspektima mentalnog zdravlja se bavite i kako?
– #kakosi je projekat koji je zamišljen da u ovim neizvesnim vremenima, u „novoj normalnosti“ ponudi dozu optimizma, vedrine, savet, podršku, da pokuša da odgovori na neka pitanja koja nas sve u manjoj ili većoj meri muče, na primer kako da prevaziđemo egzistencijalne strahove, usamljenost, kako da se brže i lakše adaptiramo na nove životne okolnosti, da probamo da predvidimo i saznamo kako ćemo u narednom periodu ili možda čak i u budućnosti putovati, učiti, družiti se i kupovati. Zaista smo hteli da pitamo ljude kako su, da im pokažemo da ne moraju sve sami, da im ponudimo sve korisne servisne informacije i važne adrese ukoliko se ne osećaju dobro, i da paralelno sa tim i sami damo ideju šta možemo da uradimo da se osećamo bolje. Naše čitaoce usmeravamo na sport, zdrave navike, kuvanje, druženje sa ljubimcima. Što se sporta tiče, tu ćemo uložiti posebne napore, i već smo se iz tog razloga povezali sa Sportskim savezom Srbije. Cenimo što je Savez sa Davorom Štefanekom na čelu, prepoznao značaj zajedničke borbe za mentalno zdravlje kroz sport, i toj saradnji se posebno radujemo.

Koje su ciljne grupe projekta i na koji način im prilazite?
– Ciljna grupa su svi ali ćemo poseban akcenat u narednom periodu staviti na mlade, na adolescente. Smatramo da su mladima ovom pandemijom, konkretnije dugotrajnim karantinima, zatvaranjima kao i insistiranju na socijalnoj distanci, pogođeni gotovo svi aspekti života, a da se o tome ne govori dovoljno. Čini mi se da ta tema nije dovoljno prepoznata u javnoj sferi. Mladi se drugačije druže ili možemo reći i ne druže, ne putuju, učionica izgleda drugačije odnosno postaje digitalna, izostaju kulturne i zabavne manifestacije ili ih ima u manjoj meri, socijalizacija koja je u tim godinama najvažnija seli se na društvene mreže, koje opet čine svoje kada je mentalno zdravlje mladih u pitanju. Ovi naši napori su prepoznati, i ja želim da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta i ministru Udovičiću koji su nam dali nesebičnu javnu podršku da sa ovim projektom nastavimo, te se nadamo i zajedničkim aktivnostima na tom planu.
Na koji način se projekat širi?
– Projekat pokriva čitav dijapazon tema, pa odatle ne čudi široka podrška koju smo odmah u startu dobili. Naš glavni partner na projektu je Klinika za psihijatrijske bolesti „ Dr Laza Lazarević“, sa kojom smo dogovorili niz aktivnosti u narednom periodu. Možda najvažnija stvar koju pokrećemo zajedno u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, jeste telefonska linija besplatna za građane koji pozivaju iz svih nacionalnih mobilnih mreža kao i iz svih nacionalnih fiksnih mreža. Očekujemo da linija proradi narednih dana, biće namenjena upravo mladima, i zapravo će biti treća opcija za poziv, pored dve postojeće linije za podršku koje ova Klinika ima. Radujemo se tome, i svakako će o ovom besplatnom telefonskom broju za pomoć biti više reči narednih dana.
Planovi u narednom periodu
– U saradnji sa našim partnerima očekujemo da čim se epidemiološka situacija dodatno poboljša pokrenemo niz aktivnosti i na terenu. Sam naziv projekta #kakosi ukazuje da našim čitaocima prilazimo na veoma ličnom planu, i sada želimo da priđemo i korak bliže. Portal b92 i do sada se trudio da kredibilnim i pravovremenim informacijama, izbegavajući senzacionalizam u izveštavanju, zavredi pažnju svoje publike, te smo iz tog razloga sebi dali za pravo da se bavimo ovako važnom i osetljivom temom. Mislim da je to prepoznato, komentari u kojima se mogu pročitati dileme, molbe, ispovesti čak, pristižu u velikom broju i mi se trudimo da stručnjaci sa kojima sarađujemo odgovore na sve. Dostupni smo putem mejla, Viber zajednice #kakosi, uskoro i preko telefonske linije, chat kao i q&a formata, jer nam je zaista želja da projekat zaviži kao interaktivan.
izvor: prva.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here