Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Lola Đorđević

Vojska Srbije podigla je i pripremila poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa koja u tom gradu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

“Za kratko vreme formirana je poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta, u kojoj će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa Covid-19”, navodi se u saopćenju.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić rekao je da je bolnica podignuta u roku od 24 časa nakon naređenja.

“Odmah smo pristupili realizaciji tog zadatka i u saradnji sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske postavili šatore i krevete. U medicinskim timovima je 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova. Nalazimo se pred puštanjem vojne bolnice u funkciju”, kazao je Jovičić.

Kako je rekao, u toj bolnici će se liječiti pacijenti iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

“Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa”, poručio je.

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr. Predrag Krstić kazao je da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

“U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa ‘crvenom’ i ‘zelenom’ zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika”, objasnio je Krstić i dodao da je u bolnici trenutno angažovano oko 40 ljekara i medicinskih tehničara.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here