Foto: Irfan Ličina/Nova.rs/Facebook/Enes Zogic

Pobuna ljekara Opšte bolnice Novi Pazar protiv direktora dr. Meha Mahmutovića na Facebooku, počela je jučerašnjom objavom dr. Enesa Zogića, koji je na svom profilu objavio pismo predsjedniku Republike Aleksandru Vučiću.

Nakon pozdrava predsjedniku, hirurg iz Novog Pazara napisao je: “Svega je tu bilo, predsjedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavješteni. Nažalost, još uvijek se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvjesno da taj broj prelazi cifru 300. Razlog tome također dobro znate. I ovom prilikom duboko saosjećam sa bolom mojih sugrađana i Sandžaklija, ma koje vjere ili političke opredijeljenosti bili. Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od kovida 19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena, kao da nisu punopravni građani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali!”

Zogić je u svom pismu podsjetio Vučića da je dr. Meho Mahmutović koji se nakon zdravstvenog oporavka vratio na mjesto direktora OB Novi Pazar direktno odgovoran jer nije na vreme organizovao zdravstveni sistem, što je i sam predsjednik u svom gostovanju na RTS-u potvrdio i još dodao da Mahmutović nije bio spreman, nije umio da prepozna situaciju i nije kako treba postupio sa traženjem pomoći od Vlade Republike i Ministastva zdravlja.

Dr. Zogić je u svom pismu također rekao:

“Odgovorni su Ministarstvo zdravlja, uprava OB Novi Pazar i direktor Mahmutović, njihov je to propust zbog čega je između ostalog i došlo do peticije sa preko 2.800 potpisa mojih kolega za njihovu smjenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7, ili nekada 12 oboljelih, direktor Meho Mahmutović, pa i vaš potpredsjednik Vlade iz Sandžaka, obmanjivali su i nas i cijelu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se ništa drastično ne dešava. A svako iznošenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i  raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 oboljelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom!”

Na kraju svog obraćanja predsjedniku Vučiću dr. Zogić kaže:

“Na kraju vam moram reći još i ovo. Moje učešće u protestu zdravstvenih radnika u toku posjete premijera i ministra zdravlja našoj bolnici, vaš potpredsjednik Vlade iz Sandžaka je okarakterisao kao politikanstvo i da sam ja neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar. Predsjedniče, evo vama i svima koji čitaju, u Allaha se dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao što nije ni sada! Ne želim da budem direktor bolnice i neću to ni biti! Neću, zato što u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata! Ja sam, i ostaću samo hirurg koji liječi svoj narod najbolje što ume! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju čast i svaku ovdje napisanu riječ!”

Izvor: Nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here