Ranije su sredstva, kažu u PIO, bila srazmerna ukupnom broju korisnika.

Da nije pandemije kovida 19, većina penzionera bi već znala gde i u koju banju može da ide o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ovako, kako stvari sada stoje, konkurs za besplatnu rehabilitaciju biće raspisan kada se steknu zdravstveni i bezbednosni uslovi da najstariji iskoriste ovo pravo.

Upravo to potvrđuju iz PIO fonda, dodajući da postoji i dosta novina kada je reč o društvenom standardu penzionera. Naime, novim pravilnikom, koji je stupio na snagu 11. juna ove godine, pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije može da se ostvari samo jednom u toku primanja penzije.

Ranijim pravilnikom je za besplatan oporavak mogao da se prijavi svaki onaj penzioner koji pet godina nije koristio ovo pravo.

Dakle, penzioneri će ubuduće u banje moći da idu samo jednom.

Razlog je, kako objašnjavaju u PIO fondu, da se omogući što većem broju penzionera da odu na besplatnu rehabilitaciju.

Upitani da li to znači da će ubuduće ipak moći da konkurišu i oni koji su ranije išli po starom pravilniku, u PIO odgovaraju da pravilnik važi za ubuduće i da će moći svi da konkurišu, ali će pravo moći da ostvare samo jednom.

Druga novina za penzionere jeste i da se rang-lista za oporavak o trošku PIO fonda sada utvrđuje prema vrsti penzije – starosna, invalidska, porodična – a do sada su se utvrđivale po kategorijama osiguranika i u svakoj kategoriji po vrsti prava.

Ubuduće će se sredstva za rehabilitaciju raspoređivati po filijalama i opštinama i prema broju korisnika čija penzija ne prelazi iznos prosečne penzije, što je za isplatu u junu bilo 27.755 dinara.

Ranije su sredstva, kažu u PIO, bila srazmerna ukupnom broju korisnika.

Dakle, novim pravilnikom obezbeđena je ravnomerna raspodela novca za rehabilitaciju, bez obzira na kategoriju penzionera, kao i usmerenje sredstava za društveni standard prema korisnicima sa najnižom penzijom.

Inače, ukupna sredstva koja PIO fond planira da izdvoji za unapređenje društvenog standarda penzionera iznose 513.660.000 dinara, što je za oko 50 miliona više nego prošle godine. Od toga je najveći deo, 85 odsto ukupnog novca, planiran za besplatan oporavak u banjama što je oko 436,6 miliona dinara.

Izvor: Kurir.rs/Politika

Foto: Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here