Interpolova divizija Savezne policije uhapsila je 20. aprila Zvjezdana Begića, rođenog u Crnoj Gori, optuženog da je deo međunarodne organizacije „Pink Panter“, poznate po spektakularnim krađama skupocjenog nakita, prenosi Dan.
Ovaj rođeni Podgoričanin bežao je od pravde jer je u Francuskoj bio osuđen na 15 godina zatvora, a tražen je i zbog pljačke u Milanu.
Uhapšeni Crnogorac ušao je u Argentinu kroz trostruku granicu, kako su potvrdili izvori Interpola, sa lažnim pasošem Evropske unije na ime Miran Begić, kako se inače zove njegov rođak.
– Kada je prešao granicu, nastanio se u Buenos Ajresu. Živeo je u stanu koji se nalazi na raskrsnici avenija Del Libertador i Ramallo, u naselju Njunjez, gdje je i uhapšen. Prema optužnici podignutoj protiv njega, pripada zloglasnoj bandi kradljivaca nakita „Pink Panter“, odgovornoj za najmanje 130 pljački nakita čija je vrednost procenjena na desetine miliona dolara. Za Begićem francuska traga od 2005. godine, a italijanska policija od 2017. godine – piše argentinski portal.
Navode da grupu „Pink Panter“ u potpunosti čine pripadnici sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
– Specijalnost grupe je krađa dragulja u zapadnoj Evropi, koje su potom preprodavali u istočnoj zoni. Deluju od 2003. godine, a nadimak su dobili nakon što je pljačkaš usred londonske pljačke sakrio dijamant, nešto slično radnji jednog od filmova iz serijala „Pink Panter“ o nesposobnom francuskom detektivu kojeg glumi glumac Piter Selers – piše portal.

Članovi te kriminalne organizacije, uglavnom bivši pripadnici oružanih snaga koji su prebegli prilikom raspada Jugoslavije, funkcionišu kao fleksibilna mreža od oko 200 ljudi čije su akcije poznate po preciznosti i minimalnom nasilju. U pljačke običnu idu obučeni kao golfere ili policajci.
– Za Begićem se traga zbog dva konkretna napada za koja ga sumnjiče istražitelji. Prvi datira iz 2005. godine, kada je Begić sa kolegom, navodno, upao u zlataru u Sen Tropeu u Francuskoj, odakle su otuđili nakit vredan dva miliona evra. Posle pljačke je pobegao brodom, a službenici francuske policije su gledali kako beži sa plenom ne mogavši ništa da učine – navodi se dalje u tekstu.
Dvanaest godina kasnije, Begić je sa dvojicom kolega naoružan ušao u zlataru „Paradiso Lukeri“ u Milanu, iz koje su uzeli 20 satova marke „roleks“ i dve narukvice vredne po 200.000 evra.
Nakon identifikacije u pljačkama, Begić je saznao da ga Interpol i razni evropski policajci intenzivno traže.
Prema istrazi, ovo nije bilo prvi put da koristi drugi identitet. Agenti Interpola upozoreni su da bi Begić u Argentinu mogao ući s lažnim pasošem na ime Timofi Vanenko.
Nakon intenzivne istrage koja je trajala godinu dana, istražitelji su ga pronašli i uhapsili. Begić je uhapšen dok je šetao ulicom. Pored lažnih dokumenata, kako su objavili argentinski mediji, kod njega je pronađeno i 57.600 pezosa, 870 evra i više od 2.000 dolara.
Čeka se početak procesa njegovog izručenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here