Do Studentskog parlamenta stiglo je pet prijava za se*sualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića, inače potpredsjednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta i studentkinje prodekanke Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, kako je objavila na društvenim mrežama student prodekan Andrea Pjević, koja je i članica Radne grupe “FDU protiv nasilja”.
MISTERIOZNA KARIJERA MUFTIJINOG ZAMENIKA: Prokić bio istaknuti mason, a i oficir je Malteškog viteškog reda
Potpredsednik Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja (SPP) Nenad Prokić, prema sopstvenom prizanju bio je masonski majstor 33 stepena ali i oficir Malteškog viteškog reda. Članovi Malteškog reda polažu zakletvu Papi na vernost a nastali su još u 11 veku.
Zukorlićev saradnik Nenad Prokić je od 2014. godine na položaju Savetnika za humanitarne poslove u ambasadi Suverenog vojnog malteškog reda u Republici Srbiji. Prokić je osnivač i prvi predsednik Grupe prijateljstva sa Malteškim viteškim redom u Parlamentu Srbije.
Princ i Veliki majstor Suverenog vojnog reda Svetog Jovana od Jerusalima, Rodosa i Malte, fra Metju Festing, odlikovao je Nenada Prokića viteškim Krstom Velikog Oficira “PRO MERITO MELITENSI” Suverenog malteškog Reda u junu 2012. godine.
Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, dodaje se.
„Obavještavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za se*sualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se.
U saopštenju studentima o slučaju se*sualnog uznemiravanja, navodi se da je Prokić „putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimjerene fotografije i poruke sa se*sualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji dio brushaltera“.

Tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić je u pismenom obraćanju Komisiji prijetio, navodi se u toj objavi, da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. „Nakon toga, žalbu je proslijedio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve“, dodaje se.
„Smatramo da je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donijelo je riješenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocijenjeno je kao neprihvatljivo“, navodi se u objavi.
Ipak, kako se dodaje, Studentski parlament razočaran je što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vrijeme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mjere, zbog čega profesor još uvijek radi na Fakultetu.
„Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primjene Pravilnik kojim će se onemogućiti se*sualno uznemiravanje, ucijenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja – riješenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mjesta na Fakultetu“, dodaje se.
„FDU Protiv nasilja“ će nastaviti, kako se dodaje, da radi u sklopu Studentskog parlamenta, kao informativno-edukativna platforma usmjerena na razvoj novih preventivnih programa i zdrave obrazovne atmosfere u kojoj će se svi osećati zaštićeni.
Ovo saopštenje prenjele su i redovna profesorka FDU Biljana Srbljanović i vanredna profesorka FDU Irena Ristić, koje su takođe i članice Radne grupe „FDU protiv nasilja“.
Izvor Sandzak Danas / N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here