Piše: Dženan Koca

Postavilo se pitanje nedostatka stručnog kadra, specijalista pojedinih oblasti medicine, kadrovskih rešenja…itd. Imali smo motiva i želje da izvršimo jedno mini istraživanje: koliko se u Opštoj bolnici Novi Pazar ulagalo u stvaranju stručnog kadra? Da bi videli da li se dobro radilo na stvaranju i negovanju medicinskog kadra u Opštoj bolnici Novi Pazar, morali smo naći neki primer da bi uporedili i videli kakvo je stanje na terenu.U cilju poređenja, uzeli smo kao parametar Opštu bolnicu Kraljevo i Opštu bolnicu Užice. Pomenuti gradovi su izabrani jer se nalaze u blizini Novog Pazara i imaju približno isti broj stanovnika. U narednom grafikonu dajemo broj stanovnika za ova tri grada.

U cilju poređenja kadrovske politike koja se sprovodila u periodu od minimum deset prethodnih godina,u narednom grafikonu dajemo broj specijalista Opšte bolnice po gradovima.
Grafikonom je predstavljen broj specijalista OB Užice koja ima 253 specijalista, OB Kraljevo koja ima 219 specijalista i OB Novi Pazar koja ima 121 specijalistu.
Pored prethodnog je bilo interesantno analizirati broj specijalizanata na 1000 stanovnika. Prethodni pokazatelj je poražavajući za Novi Pazar jer daje broj 0,96 specijalista na 1000 stanovnika dok je taj broj za Kraljevo 2,18 i za Užice 3,24.
Na osnovu ove kratke analize nameće se zaključak da u Novom Pazaru nedostaje minimum 98 specijalista da bi se izjednačio sa brojem specijalista (na 1000 stanovnika) sa OB Kraljevo, a da bi se izjednačio sa OB Užice nedostaje 204 specijalista.
Prethodnom anlizom se nameće zaključak da se posvećivala mala pažnja u kreiranju specijalizovanih kadrova tokom desetogodišnjeg perioda.
Specijalizacije je bilo veoma teško dobiti I zbog toga je jedan broj lekara otišao put zapadnih zemalja jer nisu mogli da napreduju u profesionalnom smislu.
Smatram da su doktori medicine najobrazovaniji članovi društva koji imaju veoma važnu ulogu u zajednici.Ovi podaci su poražavajući kako za nas kao društvo, tako i za Opštu bolnicu Novi Pazar i za njihov menadžment.
Veći broj specijalista bi omogućio bolje lečenje pacijenata Novog Pazara-Sjenice-Tutina i okoline, kvalitetniji zdravstveni sistem i doprinelo osećaju komfora i boljeg izlečenja, a ljudi nebi preferirali idu u Kraljevo, Kragujevac ili Beograd na lečenje. Tako bi prihodi od zdravstvenog osiguranja ostajali u našoj bolnici i ona bi imala benefite.
Jedna od pozitivnih praksi je dovođenje stručnjaka iz Beograda koji zajedno sa našim lekarima operišu i na taj način prenose znanje našim specijalistima.Ovakvu pozitivnu praksu treba nastaviti.
Pre nego što budemo davali komentare bolje da se ujedinimo oko ideje podizanja zdrastvenog sistema na veći nivo u Novom Pazaru i pokušamo da ove brojke izmenimo.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here