Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas na Tursku da odustane od odluke da Aja Sofiju pretvori u džamiju i ocijenio da je jedino pravedno rješenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja i da se omogući obavljanje i muslimanskog i hrišćanskog bogosluženja.

„Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mesta za vernike obeju religija – nego i drugde, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i poverenje među susedima“, naveo je Irinej u saopštenju.

On je dodao da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet stoljeća, a džamija nešto više od pet, a da je riječ o svojevremeno najvažnijem hramu „svekolikoga hrišćanskoga sveta“, i na istoku i na zapadu.

„Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sledstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske, tako i za odnose i poverenje između hrišćana i muslimana u svetu“, naveo je Irinej.

Irinej je izrazio nadu da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije vještački izazvana konfrontacija dviju najvećih svjetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vjernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija, već i uzajamno poštovanje.

On se pridružio apelima koje su predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu uputili patrijarh moskovski Kiril, papa Franjo i drugi i zamolio ga da odustane od svoje namjere da promijeni namjenu Aja Sofije i zadrži status quo.

„Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj (grčkoj) zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara“, dodao je Irinej.

(SB/Danas)


Broj pregleda:
3
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here