Poslednjih dvoje srećnih putnika su Šon Proktor (51), profesorka iz Tempija u Arizoni i Kristofer Sembroski (41) iz Evereta u Vašingtonu koji radi za “Lokhid Martin”. Oboje su, piše “NJujork tajms”, dugogodišnji svemirski entuzijasti.

– Zvezde su se zaista poravnale za nas u smislu ove grupe – rekao je Ajzakman, koji je 1. februara objavio da je uplatio putovanje.
Kapsula i njeni putnici kružiće oko Zemlje na visini od 540 kilometara, što je oko 130 kilometara više od orbite Međunarodne svemirske stanice (ISS). Datum lansiranja, originalno planiran za oktobar, možda će se pomeriti na raniji datum, 15. septembar, kako je rekao Ajzakman.
On u planovima za ovu misiju ima više ciljeva. Rekao je da želi da pruži šansu “nemilijarderima” da se provozaju. Želi i da sakupi novac za Dečju istraživačku bolnicu Sent DŽud u Memfisu, koja besplatno leči decu obolelu od raka i drugih bolesti, uključujući tombolu za jedno od sedišta u raketi “Dregon”.
Ajzakman je rekao da se nada da će njegova svemirska posada biti rasno raznovrsnija od onih koje su u prošlosti išle u svemir, a koje su činili uglavnom beli muškarci. Izgleda da je u tome i uspeo.
Kako piše “NJujork tajms”, Ajzakman i bolnica Sent DŽud objavili su prošlog meseca da će jedno od sedišta u raketi zauzeti Hejli Arseno (29), bivša pacijentkinja Sent DŽuda koja sada radi tamo kao pomoćnica lekara. Hejli će biti najmlađa Amerikanka koja je ikad otišla u svemir i prva osoba u orbiti sa prostetičkim delom tela. Naime, tokom lečenja od raka kostiju, deo kostiju u njenoj levoj nozi zamenjen je metalnim šipkama.
Proktor, koja je Afroamerikanka i doktorirala je na obrazovanju iz nauke, ušla je u ekipu tako što je osvojila takmičenje koje je sponzorisala Ajzakmanova kompanija “Šift4Pejments”. Takmičari su koristili softver kompanije da dizajniraju onlajn prodavnicu i potom “tvitovali” video snimke u kojima opisuju svoje preduzetničke i svemirske snove.
Uz pomoć tog softvera Proktor je počela da prodaje svoje slike inspirisane svemirom, dok u snimku za takmičenje čita poemu koju je napisala.
Ona je, kako navodi “NJujork tajms” bila blizu da postane astronaut tradicionalnim putem. Rekla je da je 2009. bila među 47 finalista koje je NASA izabrala na osnovu 3.500 aplikacija. Američka svemirska agencija izabrala je te godine devet astronauta, ali Proktor nije imala sreću da se nađe među njima. Aplicirala je još dvaput, ali nije ušla ni u finaliste. Kad je NASA prošle godine objavila drugu rundu aplikacija, pauzirala je.
– Rekla sam sebi “ne”, jer sam prosto osetila da su se ta vrata zatvorila. Ali sam se zaista nadala da ću za vreme svog života možda imati dostupa komercijalni svemirski let. Nikad ni za milion godina ne bih pomislila da će mi to doći samo tako i još tako brzo – ispričala je Proktor.
Sembroski je rekao da je čuo za Ajzakmanovu misiju, nazvanu “Inspiracija4”, preko reklame.
– Bilo je intrigantno. Bio sam u fazonu, u redu, doniraću bolnici Sent DŽud i ubaciti svoje ime u šešir pa da vidimo – rekao je on.
Donirao je 50 dolara, ali nije osvojio mesto. Međutim, njegov prijatelj jeste. Sembroskijev stari kolega sa Aeronautičkog Univerziteta na Floridi odlučio je da mu prepusti mesto jer je znao koliki je ovaj entuzijasta za svemir. Sembroski je saznao da je osvojio mesto preko video poziva sa Ajzakmanom i njegovim prijateljem.
– Rekao sam: “Vau. Stvarno? Vau. To je… to je neverovatno” – seća se on.
Ajzakman je rekao da je Sembroski “isprva bio rezervisan”.
– Bio je gotovo u stanju šoka – dodao je.
Sembroski je sebe opisao kao “momka iza scene koji zaista pomaže drugima da postignu svoje ciljeve i zauzmu centralno mesto”.
Nekoliko dana nakon što su saznali vesti, Proktor i Sembroski otišli su sa Ajzakmanom u Los Anđeles u sedište “SpejsX-a” i prošli zdravstveni pregled na Univerzitetu Kalifornija. U utorak će četvoro članova posade otići u Filadelfiju da isprobaju vožnju u džinovskoj centrifugi, simulator koji će ih pripremiti za lansiranje i povratak u atmosferu. NJihova obuka u “SpejsX-u” biće slična obuci astronaut NASA-e u raketi kompanije.
Ajzakman se nada da će u budućnosti svemirski letovi postati uobičajeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here