UEFA je dojavom o nameštenim utakmicama u srpskom fudbalu podigla mnogo prašine u našoj javnosti, a FSS je brzo reagovao i kaznio Borac iz Čačka i Železničar iz Pančeva.
Trenutno je pod istragom i utakmica Trajala iz Kruševca i Sloge iz Kraljeva, gde su pod sumnjom sudije, dok “Nedeljnik” otkriva da je u prethodnih pet godina UEFA poslala čak 81 upozorenje zbog utakmica koje su iz nekog razloga bile “čudne”. Najgore je bilo u periodu od 2017. do 2019. godine, FSS je postupao u više slučajeva, a pre nego što su Borac i Jagodina kažnjeni, pamti se i da su Kabelu i Smederevu oduzeti bodovi zbog “muljanja”.
UEFA postupa po prijavi kompanija koje je angažovala da proveravaju sve utakmice, ne prejudicira unapred da su mečevi namešteni, ali obaveštavajući Saveze od njih traži da ispitaju da li je bilo dogovaranja rezultata.
Tako “Nedeljnik” saznaje da je Borac kažnjen jer su se pojedini igrači kluba iz Čačka kladili protiv sebe (izgubili 1:0), kao i određeni fudbaleri i rukovodstvo kluba iz Jagodine.

Oni su se kladili da će izgubiti sa tri gola razlike i zaista je Trajal pobedio 3:0.
“Potrebno je ne samo otkriti već i sprovesti istragu i prikupiti dokaze, sam FSS bez pomoći i saradnje sa svim članovima fudbalske organizacije i zainteresovanim stranama neće postići potpunu efikasnost u otkrivanju učesnika koji se bave nameštanjem fudbalskih utakmica ili bilo kojom drugom neregularnošću”, izjavio je oficir za integritet FSS Svetislav Đurović.
Đurović je dodao da saradnja sa državnim organima protiče dobro, a ada je FSS dostavio informacije tužilaštvu i faktički inicirao pokretanje slučaja o nameštanju utakmica.
“Saradnja sa UEFA je vrlo dobra i smatram da će u narednom periodu biti veoma intenzivna. Uefa nam nudi pomoć kako u izradi pravnog okvira, prevencije, edukacije, monitoringa, istraživanju slučajeva, tako i drugim oblastima koje pomažu u otkivanju i dokazivanju neregularnosti. UEFA je veoma zainteresovana za sve slučajeve koji su pokrenuti kako na osnovu njihovih informacija tako i onih koje je FSS inicirao na osnovu sopstvenih informacija”, objasnio je Đurović.
Oficir za integritet FSS je rekao i da je potrebno unaprediti pravnu regulativu, dok će u razgovoru sa Minisarstvom za sport i Ministarstvom pravde Republike Srbije gledati i da uvedu nove članove krivičnih dela koji se odnose na nameštanje utakmica.
(MONDO/Nedeljnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here