Foto: Arhiv

Nevladine organizacije iz Novog Pazara najoštrije su osudile, kako su navele, upotrebu prekomerne sile dvojice pripadnika novopazarske policije i brutalno prebijanje Novopazarca V.H. koji od rođenja ima oštećenje sluha.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad, Urban in i Akademska inicijativa Forum 10 u zajedničkom saopćenju za javnost su izrazile zabrinutost zbog nastavka takvog ponašanja policije, podsjećajući da je Sanžak veoma osjetljiva sredina.

“Zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture, građani Sandžaka su potpuno izgubili poverenje u ovu instituciju, a najviše zbog slučajeva koji ni do danas nisu dobili epilog. Imajući to u vidu, ubeđeni smo da će samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa, policije i sudstva vratiti poverenje građana Sandžaka u institucije države Srbije”, saopštile su te nevladine organizacije

One su pozdravile pravovremenu akciju Osnovnog javnog tužilaštva, po čijem je nalogu Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podneo krivičnu prijavu protiv policijskih službenika A. A. (1987) i S. M. (1990), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Izvor: Radiostoplus.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here