Predsjednik Skupštine Srbije smatra da non paperi predstavljaju ispipavanje pulsa, da se u tim dokumentima ne govori samo o Republici Srpskoj, nego o mirnom rastakanju BiH…
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su se, iako je Srbija još prije sedam godina rekla da neće da prizna Kosovo, u nedavnim “non paperima” pojavile dvije dobre stvari za Srbiju – govori se o autonomiji Srba na sjeveru Kosova i Metohije i prvi put o mogućnosti neke vrste ujedinjenja Republike Srpske i Srbije.
“Za Srbiju su dobre dve stvari koje su se pojavile u ‘non paperima’ objavljenim proteklih dana – to što se govori o autonomiji Kosova i Metohije koju ranije nisu hteli ni da pomenu jer nisu hteli Republiku Srpsku na Kosovu, kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja Srpske i Srbije”, rekao je Dačić sinoć za TV Pink.
Dačić je za “non paper”, koji je objavila prištinska “Koha ditore”, rekao da je taj dokument bolji od plana Martija Ahtisarija, ali je naglasio da on nije na nivou zahtjeva i očekivanja Beograda.

“Ta autonomija nije razrađena, ne zna se da li se završava pravom na samoopredeljenje”, rekao je Dačić i istakao da je loša stvar u dokumentu to što se podrazumijeva poštovanje teritorijalnog integriteta, ali da je i to bolji prijedlog u odnosu na neke ranije date.
On smatra da ovi “non paperi” predstavljaju ispipavanje pulsa, da se u tim dokumentima ne govori samo o Republici Srpskoj, nego o mirnom rastakanju BiH, te ocijenio da “neko već uviđa neke realnosti koje postoje u regionu”.Podsjetio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbiji “ne pada na pamet da mijenja princip”, kao i da je Beograd još prije sedam, osam godina, kada je počeo dijalog, rekao da neće priznati Kosovo.
“Hoćemo kompromis, dajte neka rešenja. Oni misle da ćemo mi na silu da priznamo Kosovo. Taj put je loš, ali mi ćemo svaki put da pričamo – dijalog, dijalog”, rekao je Dačić.
On je istakao da Srbija neće nikada da prekida dijalog, jer joj je interes mir i stabilnost da bi mogla da nastavi ekonomski put.
iZVOR Oslobođenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here