Moguće je da će novi parlamentarni izbori biti održani već u decembru, a da se glasanje za predsednika države i lokalne vlasti u Beogradu organizuje u martu 2022. godine, saznaje Danas nezvanično od izvora s političke scene Srbije.
Kako objašnjavaju naši sagovornici, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić želi da se „što ranije izađe na birališta i glasa za novi sastav Narodne skupštine, „jer na republičkom nivou očekuje bolje rezultate, koji bi trebalo da budu ohrabrujući za birače SNS na lokalnom nivou“.
„Odbori naprednjaka rade ovih sedmica punom parom na mobilizaciji članstva, proveri sigurnih glasova i učlanjavanju u stranku“, ističu izvori Danasa.
Istovremeno, spekuliše se da je „pitanje vremena“ kada će predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić preći u SNS.
Prema tvrdnjama naših sagovornika, Šapić će „sigurno biti kandidat za gradonačelnika naprednjaka“, ali će tek biti „doneta taktička odluka sa koje funkcije će ući u tu trku“.
Jedan od razloga za raspisivanje parlamentarnih izbora za kraj ove godine odnosio bi se, smatra se, na želju Vučića da „ne dozvoli da opozicija dobije veći prostor u medijima sa nacionalnom frekvencijom znatno pre novog izlaska na birališta“.
U tom kontekstu, tvrdi se da vladajuća stranka „jeste spremna da u izvesnoj meri“ ispuni zahteve opozicije za unapređenje izbornih uslova, zbog čega će, veruje se, već u martu početi međustranački dijalog pod okriljem Evropskog parlamenta, ali da „nije voljna da televizijske debate i slično budu organizovane mesecima pre izbora, već što je kraće moguće“.
S druge strane, opozicione partije i pokreti žele da se za novi saziv parlamenta glasa što kasnije, kako bi se desile značajne promene u vezi sa medijskom zastupljenošću „kritičara režima“ i izbornim sistemom, uključujući unapređenje kontrole na glasačkim mestima.
Da podsetimo, Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare 20. oktobra 2020. godine rekao je da su vlada koja se bude formirala i skupština ograničenog trajanja. Parlamentarni, zajedno sa predsedničkim izborima biće najkasnije 3. aprila 2022. godine, rekao je predsednik Srbije.
Pre samo nedelju dana Vučić je izjavio da ministri treba da „vrate energiju, entuzijazam, da ne razmišljaju o sledećim izborima i ne bave se svojom pozicijom na izborima, već radom i onim što će ostati iza nas“.

Izvor: Danas
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here