Od ponoći je u Austriji stupio na snagu pooštreni režim za ulazak u zemlju, kojim je obavezna elektronska registracija pre polaska na put.
Od 19. decembra Austrija primenjuje strogi režim ulaska u zemlju, prema kojem svi koji dolaze iz rizičnih regiona moraju u obavezni desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti tek nakon petog dana izolacije, negativnim testom.
Ta mera trebalo je da važi najpre do 10. januara i imala je za cilj da se spreči “uvoz” virusa iz inostranstva za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Međutim, ta mera je produžena do 18.januara, a sada do daljnjeg uz dodatnu obavezu popunjavanja formulara pre dolaska u Austriju.
Od strogog režima ulaska u Austriju izuzeti su jedino putnici koji dolaze iz Australije, Finske, sa Islanda, iz Japana, sa Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Vatikana, Grčke i Singapura.
Svi putnici su dužni da ispune digitalni formular, to jest izvrše elektronsku registraciju preko “Pre-Travel-Clearance” (PTC) koji se nalazi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.
Od karantina izuzete su samo osobe koje prekogranično rade, poslovni punici, pripadnici humanitarnih organizacija, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje su dobile poziv od suda, koje moraju na sahranu, a svi oni će pre ulaska morati da prikažu, to jest na digitalnu registraciju “zakače” negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata.

Izvor: Tanjug
Foto: MATTHIAS SCHRADER / TANJUG/AP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here