Piše: Mesko Đurđević

Pljevlja – 31. avgust

Tačno je da su se dešavali incidenti po gradu koje su izazivali ljudi koji su u autima slavili pad režima Mila Đukanovića. Osim jednog fizičkog napada (na Emira Pilava) ostali napadi su bili verbalni. Upućivane su prijetnje, uvrede i poruke ‘selite se’ na više lokacija u gradu.
Tačno je da su se pored srpskih trobojki nosile i četničke zastave.

Tačno je da su se Bošnjaci organizovali na više lokacija i da su bili spremni da brane svoje domove i živote.

Nije tačno da je bilo napada na džamije. Nije bilo ulaženja u privatni posjed (kuće, stanove..)

Nije tačno da su napadani muslimanski lokali kao što nije tačno da je lokal u čijoj bašti je napadnut Emir Pilav – demoliran, polomljen…. Inventar u bašti jeste bio razbacan al lokal ni inventar nisu polomljeni.

Skoro cijelu noć sam bio u kontaktu sa jednim od lokalnih lidera DF koji je uz saradnju sa partijskim kolegama ali i sa SPC pokušavao, i na kraju uspio da smiri situaciju.

Sveštenstvo SPC je više puta upućivalo apel da se slavlje opozicije ne narušava incidentima i na kraju litije ispred hrama na Gukama pozvalo narod da se raziđu što su ovi u najvećoj mjeri i uradili.

Ovim putem želim da se zahvalim kolegi iz DF na izuzetno korektnoj koordinaciji i spremnosti da urade sve kako bi se spriječili bilo kakvi dodatni incidenti.

Ovim putem se zahvaljujem i našoj braći koja su došla iz drugih gradova kako bi pružili podršku Bošnjacima Pljevalja.

Takođe želim da istaknem da sam ponosan na moje Bošnjake Pljevalja koji su i pored svega ostali pribrani ali i na spremnost da brane svoje i živote svojim sunarodnika.
Allah vam dao svako dobro braćo.

Moj lični stav o četnicima i četništvu znate.

Još jedna bitna napomena.

Iako će to nekim Bošnjacima zvučati čudno – ja ne poznajem diktaturu koja traje 30 godina a da je mirnije pala sa vlasti.

Tačno je da taj proces još nije završen al prvi kritični dani su iza nas i ako bog da svaki naredni će biti mirniji.

Sjetite se samo kako se izvršila tranzicija vlasti u Srbiji , Rumuniji, kako se ovde u CG desila poslednja promjena vlasti 89′ ….šta se sada dešava u Belorusiji..

Mi u Crnoj Gori tek sad učimo osnovni postulat demokratije – promjenu vlasti i tenzije su neizostavne (naravno ni pod razno ih ne opravdavam).

Pozivam sve moje pljevljake da mirno i dostojanstveno isprate one koji su 30 godina ratovali sa Hrvatima, Crnogorcima, Bošnjacima, Albancima i na kraju Srbima.
Takođe pozivam moje Bošnjake da ostanu pribrani i oprezni.

Ja vam garantujem da se 90_te ne mogu ponoviti u Pljevljima a da veliku cijenu za to ne plate oni koji bi da ih ponove.

Takođe vas još jednom upozoravam da ne nasjedate na provokacije, dezinformacije, manipulacije.

U razgovoru sa načelnikom PU Pljevlja dobili smo informaciju da situaciju ‘drže pod kontrolom’ . Takođe je tokom dana bilo primjetno suzdržana reakcija pojedinih pripadnika PU Pljevlja nakon prijava o dešavanju incidenata. Počinioci fizičkog napada na Emira Pilava su u kratkom roku uhapšeni.

I na kraju, puno pitanja mi je postavljeno – zašto nismo uputili saopštenje putem medija i sl. ?!

Najbolje saopštenje je kad izađeš na ulicu (džamiju, lokal, neko drugo javno mjesto) staneš uz svoj narod i sa predstavnicima drugog naroda pokušaš da spriječiš ono što se spriječiti da.

U slučaju bilo kakvog incidenta (verbalnog, fizičkog, napada na imovinu) uputite prijavu MUP_u a ako je moguće snimite telefonom (audio-video) kako bi slučaj mogao biti procesuiran, upućen medijima i drugim institucijama ii u budućnosti spriječen.

Dobri moji i hrabri Bošnjaci Pljevalja ♥️

A. E. A. .. Allah vam dao svako dobro oba svijeta. ♥️ Kao i svima koji su se tokom dana i noći nudili da dođu u Pljevlja kako bi bili sa nama.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here