Foto: radiostoplus.com

Specijalisti Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji traže smjenu vršioca dužnosti direktora ove ustanove Meha Mahmutovića, ocijenili su danas da on snosi direktnu odgovornost za svaki izgubljeni život od korona virusa u ovom gradu, prenosi Radiostoplus.com.

Ginekolog Suada Gicić Skenderi, jedan od 37 specijalista koji su u petak peticijom od najviših državnih funkcionera zatražili hitnu smjenu Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika, rekla je da se ovi ljekari stide višedecenijskog ćutanja i pristajanja na uslove koje su im drugi diktirali.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da se epidemija korona virusa u ovom gradu trenutno primirila, ali da će se golgota kroz koju je ovaj grad prošao u prethodnom periodu ponoviti ukoliko na čelu bolnice i dalje bude Mahmutović.

“Specijalisti koji su potpisali peticiju, koji ukupno zajedno imaju oko 700 godina ljekarskog radnog iskustva, dijagnostikovali smo maligno tkivo u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a to je Meho Mahmutović. Predlažemo aputaciju tog tkiva, u konzilijumu ima onkologa koji će odlučiti sa kolegama da li će biti neophodno dalje liječenje, hemoterapija i zračenje“, rekla je Skenderi.

Ona je dodala da je njihova dijagnoza neoboriva i pozvala nadležne da im povjeruju i omoguće razgovor na najvišem državnom nivou.

“Apelujemo na Ministarstvo zdravlja, Krizni štab i sve relevantne institucije i pojedince ove zemlje, koju volimo, da prepoznaju ovaj problem. Ljekari su ljudi koji ćute i rade, a mi smo to decenijama činili, ćutali i trpeli, a mjeseci iza nas su bili stravični, bez obzira koliki smo profesionalci”, rekla je Skenderi.

Ona je istakla da Mahmutović nije bio na visini zadatka, sposoban da organizuje bolnicu na pravi način i ima sluha za opravdane savjete svojih kolega, već da je umislio da je najbolji i najpametniji.

“Kukavice ne mogu da vode našu bolnicu i sa time se nikako nećemo pomiriti. Mahmutović od marta ne održava jutarnje kolegijume kako je počela epidemija, a da ne pričam o tome da za ovo vrijeme nijednom nije obišao obolele od kovida na nekom od odeljenja”, rekla je Skenderi.

Hirurg Džemail Detanac rekao je da su ljekari očekivali da će Mahmutović po povratku sa bolovanja iz moralnih razloga dati ostavku, jer je na čelu zdravstvene ustanove sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u Srbiji, ali i šire, od korona virusa.

“Mi smo primorani da dignemo glas u ime pravde, a protiv njegove i samovolje njegovih najbližih saradnika. Odlučili smo da lične interese i razlike, kojih svakako ima, ostavimo po strani i ujedinjeni za istinu pokušamo da sačuvamo našu bolnicu od konstantnog urušavanja“, rekao je Detanac.

On je istakao da većina ljekara koji su potpisali peticiju radila u kovid dijelu bolnice, te da su svi bili na braniku, radeći posao za koji su se školovali.

“Nemojte misliti da je situacija u bolnici bila sjajna prije ove epidemije, naravno da nije. Mi smo i na to reagovali, ali ne ovako javno, ali je to ključni razlog kolapsa koji je nastao pre dva meseca”, rekao je Detanac.

Anesteziolog Lajla Sebečevac, koja je u kovid bolnici bila zadužena za organizaciju i medicinska pitanja, rekla je da od 3. juna počinju transporti kovid pacijenata sa infektivnog odeljenja.

“Jedan od slikovitih primjera je da smo tokom juna transportovali 93 kovid pacijenta, a od toga samo za sedam dana, od 8. do 15. juna, 53 kovid pacijenta. Na jutarnjem sastanku obratila sam se upravnike bolnice na ozbiljnost situacije i nagli porast broja pacijenata, a oni su mi sa podsmehom odgovorili da ne širim paniku i da je sve pod kontrolom”, rekla je Sebečevac.

Ona je dodala da je zaštitna oprema bila u magacinu zaključana, a da su je zdravstveni radnici dobijali “na kašičicu”.

“Za njih je 80 zaraženih medicinara bila samo brojka, a smrt jedne medicinske sestre zaražene korona virusom proglašena je infarktom, bez imalo pijateta prema toj ženi. Čelnici su se sve vreme humanitarne katastrofe držali priče da je sve u redu, a na žalost toga se drže i danas iako ih brojke umrlih i oboljelih demantuju u tome“, rekla je Sebečevac.

Izvor: Radiostoplus.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here