Foto: Arhiva

Vazduh u Novom Pazaru bio je zagađen tokom sedam dana oktobra što ovaj grad svrstava među gradove u Srbiji sa najgorim kvalitetom vazduha, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine i specijalizovanih aplikacija.

Najveći zagađivač vazduha u Novom Pazaru u ovom mesecu bile su suspendovane čestice PM2,5, dok je prisustvo PM10 čestica prethodnih dana uglavnom bilo ispod dozvoljene granice.

Najveće vrednosti PM2,5 čestica izmerene su 4. oktobra kada ih je prosečno na dnevnom nivou bilo preko 62 mikrograma u kubnom metru vazduha, što je znatno iznad dozvoljenih 40 mikrograma.

Vazduh u Novom Pazaru bio je zagađen i 11, 12, 14, 15. i 19. oktobra, a prema poslednjim podacima i danas je.

Na sajtu Air Visual, koji prati zagađenje vazduha u celom svetu, Novi Pazar je jutros bio među najzagađenijim gradovima Srbije i Evrope, sa koeficijentom 167, što znači da je vazduh opasan po zdravlje osetljivih grupa stanovništva.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanju krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pa i prerane smrti.

Novi Pazar najzagađeniji u Srbiji i treći u svetu, Printscreen

Izvor: Radiostoplus

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here