Nastava u novopazarskim školama počeće 1. septembra po modelima koje je predložilo Ministarstvo prosvete osim u “Bratstvu” i Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja”, najavila je danas članica Gradskog vijeća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović.

Ona je u izjavi za radio Sto plus rekla da će nastava u “Bratstvu” početi 21. septembra zbog izvođenja radova na rekonstrukciji i nadogradnji te škole, dok će “Dva heroja”, koja je bila privremena kovid bolnica, početi sa radom nedjelju dana ranije.

“Sve ostale škole počinju sa radom po planu i modelu koje je propisalo Ministarstvo prosvjete. Mi u Novom Pazaru imamo veliki problem jer su nam škole brojne, a imaju malo prostora zbog čega je bilo teško uraditi planove nastave. Škole će organizovati nastavu kako bi obezbijedile zdravlje učenika i nastavnika, a ukoliko se nešto desi odmah ćemo promijeniti model i preći na nastavu na daljinu (online)”, izjavila je Demčović.

Ona je kazala da će Zavod za javno zdravlje dezinfikovati sve škole i obučiti pomoćne radnike na koji način da održavaju higijenu kada se djeca vrate u klupe.

“Važnu ulogu će imati i roditelji i nastavnici koji treba djecu da nauče da drže distancu, nose maske. Nastavnici će imati obavezu da učionice provjetravaju tokom malog odmora i spriječe djecu da se okupljaju u većim grupama”, dodala je Demčović.

Ona je istakla da je nošenje maske u školi obavezno, da će njihova kupovina biti obaveza roditelja, da je lokalna samouprava obezbijedila dovoljno maski za nastavnike, a dezinfekcionih sredstava i druge opreme za škole.

“Učenici mogu na kratko skinuti maske dok slušaju predavanja, ali ih moraju staviti kada odgovaraju. Đacima koji putuju dva do tri kilometra do škole preporučujemo da, umjesto korišćenja javnog prijevoza, pješače kako bi smanjili rizik od zaraze”, rekla je Demčović.

Izvor: Radiostoplus.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here