Novi Pazar duže vrijeme je važio za jedno od najvećih žarišta korona virusa, gdje je u jednom periodu zabilježen veliki broj smrtnih slučajeva, a kapaciteti bolnice prošireni su poljskim objektima koje je obezbijedila vojska.

Na pitanje novinara da li je u ovom gradu zabilježena veća smrtnost, potvrdno je odgovorila dr Darija Kisić Tepavčević na jučerašnjoj konferenciji.

“Ne možemo da gledamo samo apsolutne brojke, nego i veličinu populacije iz koje potiču te osobe. To je region zemlje gdje imamo i najveću stopu mortaliteta, koja označava smrtnost na 100.000 stanovnika, ali i letalitet koji označava broj umrlih od ukupno potvrđenih laboratorijskih slučaja. Oni jesu i mjerilo rizika umiranja i težine kliničke slike i pravovremenosti terapije i adekvatnosti reagovanja. Znači čitav niz pokazatelja zdravstvenog sistema može da se vidi prema pokazateljima umiranja, tako da to jeste indikator koji nam pokazuje da je tamo bilo najveće opterećenje umiranja u našoj zemlji”, kazala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Inače, do sada je u Srbiji od posljedica korona virusa preminulo 534 osoba, a procenat smrtnosti je 2,25 posto. U posljednja 24 sata preminulo je 8 pacijenata, dvije žene i šest muškaraca. Najviše smrtnih slučaja za 24 sata registrovano je 10. jula – čak 18.

Izvor: Sandžak Danas/Telegraf


Broj pregleda:
468
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here