U dvodnevnoj poseti Sandžaku boravi delegacija Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), koju predvodi direktor Abdullah Eren, javlja Anadolu Agency (AA).
Eren će sa svojim saradnicima prisustvovati svečanosti povodom početka relaziacije projekta “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola), koji u Srbiji, četvrtu godinu zaredom sprovodi Udruženje Svetionik iz Novog Pazara.
Delegacija YTB-a će, kako je planirano, u četvrtak imati odvojene sastanke sa rukovodstvom grada Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).
Rukovodstvo YTB-a večeras su u Novom Pazaru primili reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS), Sead ef. Nasufović i muftija sandžački Senad ef. Halitović sa saradnicima.
Tokom susreta, goste su upoznali sa strukturama i planovima rada krovne institucije muslimana Srbije, ali i izazovima sa kojima se muslimani u toj zemlji susreću.

Istaknuto je da je ovo uzvratna poseta rukovodstva YTB-a, a da se i ovog puta razgovaralo o projektima koji se tiču obrazovanja i mladih. Gostima su predstavljeni i projekti koji se tiču izgradnje islamskih centara u gradovima u Srbiji, pokretanja radio stanice, stipendiranja medresanata i studenata slabijeg materijalnog stanja te projekta sličnog Balkanskoj omladinskoj školi. Kako je rečeno, taj projekat bi se odnosio na srednjoškolce, usmeravajući ih na očuvanje islamske tradicije i kulture i prevencije radikalizma i ekstremizma, čija su ciljna grupa upravo srednjoškolci na koje bi se projekat i odnosio. Tokom sastanka, razgovaralo se o svim mogućnostima unapređenja saradnje kroz projekte iz oblasti školovanja, kulture i obrazovanja.
Direktor YTB-a Eren domaćine je upoznao sa projektima direkcije i programima koji se uz njihovu podršku realizuju u Srbiji, ali i zemljama regije.
“Projekti čiju realizaciju podržava YTB se uglavnom tiču mladih i obrazovanja, i tu je najveća mogućnost dalje saradnje sa Islamskom zajednicom, ali prostora ima i za druge projekte“, rekao je Eren tokom sastanka.
Sagovornici su izrazili žaljenje što muslimani širom sveta mubarek noć Lejletu-l-miradž dočekuju u uslovima pandemije, kada nisu dozvoljena okupljanja i skupovi povodom te odabrane noći. Izrazili su očekivanja da će, pošto je susret organizovan u mubarek noći, sve o čemu je bilo reči na sastanku biti realizovano i od koristi za narod, posebno omladinu u Sandžaku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here