Zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi, rastojanje od 1,5 metra između osoba i obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće obezbediti propisano rastojanje – najnovije su mere Kriznog štaba i one važe za teritoriju cele Srbije, pa i mesta gde vanredna situacija nije proglašena.

Vlada je preporučila da se maske koriste na svim javnim mestima napolju, dok je korišćenje maski obavezno na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 metra, kao što su redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta.

Gradovi i opštine na jugu Srbije prethodnih dana donosile su mere koje su na snazi na njihovoj teritoriji, a sada je Krizni štab doneo meru da se na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, uvede zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Novopazarci se u velikoj meri pridržavaju donetih mera, pa tako nose maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra – saopštila je Vlada Srbije.

Sve ove mere počele su da se primenjuju od petka, 17. jula, a iz Vlade Srbije apeluju na građane da poštuju sve donete mere.

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa – saopštavaju iz Vlade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here