Nova Varoš – Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2020.godinu, opštinska komisija u Novoj Varoši je sprovela proceduru izbora najpovoljnije ponude za subvencionisanje kratkoročnih kredita registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Jedini kriterijum ocenjivanja pristiglih ponuda je bila najniža efektivna kamatna stopa. Najpovoljniju ponudu dostavila je Banca Intesa (EКS 7,44%). Sa predstavnicima izabrane banke, predsednik opštine Radosav Vasiljević je potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji kreditne podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Кorisnici kredita su aktivna RPG sa teritorije opštine Nova Varoš. Iznos kredita se kreće od 120.000 do 500.000 dinara. Otplata se vrši u šestomesečnim anuitetima. Rok otplate je do 12 meseci. Ugovorima između RPG i banke uređuju se instrumenti obezbeđenja i drugi odnosi, shodno politici banke. Ugovori moraju biti potpisani najkasnije do 30.11.2020.godine. Opština snosi troškove kamate.

– 2018.godine – U okviru tadašnjeg agrarnog budžeta, realizovano je 48 poljoprivrednih kredita čija je ukupna vrednost iznosila oko 16 miliona dinara. Opština je subvencionisala kamatu u potpunosti sa iznosom od 900.000,00 dinara,  EКS 7,90%. 2019.godine .  U okviru tadašnjeg agrarnog budžeta, realizovano je 37 poljoprivrednih kredita čija je ukupna vrednost iznosila oko 11 miliona dinara. Opština je subvencionisala kamatu u potpunosti sa iznosom od 700.000,00 dinara u kamatnu stopu od 7,44%. – kazao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Poljoprivrednici su prethodnih godina najviše koristili subvencije za nabavku stoke, sistema za navodnjavanje, priključnih mašina i opreme za preradu mleka i voća.

PP Media

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here