BERLIN: Nemačka će za vreme Uskrsa pooštriti mere zaključavanja. Od 1.do 5.aprila javni, privredni i privatni život biće u potpunosti ograničen, dogovorila je kancelarka Angela Merkel sa premijerima pokrajinama tokom protekle noći.
Tako će 1.i 3. aprila biti proglašeni neradnim danima tokom kojih će biti uvedena ograničenja kontakata. „Time ćemo imati pet povezanih dana princip „ostanim kod kuće““, navodi se u odluci vlade. Samo će 3. aprila prodavnice namirnica biti otvorene.

Privatna okupljanja biće ograničena na susret samo dva domaćinstva, uz maksimalan broj od pet osoba. Okupljanja na javnim mestima će u to vreme biti potpuno zabranjeni. Tamo gde su već otvorene ugostiteljske bašte one će biti tokom tih pet dana zatvorene. Crkve i verske zajednice se mole da svojim vernicima nude onlajn službe. Samo će centri za testiranje i vakcinaciju biti otvoreni.
„Nismo još pobijedili virus. On ne popušta”, rekla je Merkel dodajući da je Nemačka u veoma ozbiljnoj situaciji eksponencijalnog rasta broja novozaraženih, sa opterećenjem jedinica za intenzivnu negu.
Premijer Bavarske Markus Seder ukazao je da je odluka koja je donijeta bila veoma teška, dodajući da su se nematnuli oni koji su za obazrivo delovanje. Više od 11 sati pregovarala je Merkelova sa premijerima pokrajina.
(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here