Prema pisanju DW.com oštre mjere u borbi protiv epidemije u Njemačkoj trebalo je da traju do idućeg ponedjeljka, ali nema sumnje da će biti produžene. Broj novozaraženih još ne opada u dovoljnoj mjeri.
Tek u utorak kancelarka Angela Merkel i pokrajinski premijeri razmatraju kako dalje od idućeg ponedjeljka (11. januar), do kada traje lockdown. Međutim, već tokom vikenda je postalo izvjesno da popuštanja mjera neće biti – za popuštanje se ne zalaže maltene niko ko ima moć odluke.
„S obzirom na i dalje visoke brojke, neophodno je da se produže mjere i ograničenja“, rekao je ministar zdravlja Jens Špan, ukazujući da trenutno odjeljenja intenzivne njege bilježe najveći broj pacijenata sa kovidom od početka pandemije.
Prema Španovim riječima, bolje je sada produžiti ograničenja „nego prerano popustiti mjere, a onda možda nakon nekoliko sedmica opet biti pred teškom odlukom“.

I djeca ostaju kod kuće?
Institut „Robert Koh“ je u ponedjeljak (4. januar) javio da je u posljednja 24 sata zabeleženo 9.847 novih zaraza koronom, no postoji sumnja da zavodi za javno zdravlje tokom praznika i vikenda nisu dovoljno ažurno prenosili podatke, pa da je brojka osjetno viša.
Prema institutu, smrt još 302 osobe se povezuje sa koronom. Polovina od dosadašnjih 35.353 smrti u vezi sa virusom prijavljena je u decembru.
Nacionalni registar intenzivne njege bilježi 5.762 pacijenta sa kovidom, od kojih je 3.171 na respiratoru.
Broj popunjenih kreveta tako je premašio broj praznih (4.657). Doduše, njemačke klinike u rezervi imaju još 10.871 krevet, no upozoravaju da im nedostaje ljudstva za njegu tolikog broja pacijenata.
Bavarski premijer Markus Söder je za tabloid Bild rekao da lockdown „mora biti produžen do kraja januara“.

Broj pregleda:
9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here