Cijene smještaja u crnogorskim hotelima pale su u junu za 10 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su u restoranima i povećane.

Ovo pokazuju podaci Uprave za statistiku (Monstat) o indeksima potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu koji su objavljeni u četvrtak, prenosi portal Capital.

Potrošačke cijene u junu, u odnosu na isti mjesec 2019, u prosjeku su bile niže za samo 0,2 odsto.

To pokazuje da mnogi trgovci i pružaoci usluga, i pored krize i velikog pada prometa, nisu spremni da značajnije spuste svoje cijene, dok je kod prehrambenih artikala došlo i do značajnog rasta cijena.

Na i ovaj mali pad inflacije uticalo je smanjenje cijena motornih goriva za 18,4 odsto, kao i cena usluga smeštaja u hotelima za 10 odsto.

Jaz Foto:Čitalac/Vijesti.me

Usluge u restoranima nisu navedene kao posebna stavka, ali se kod zbirnih indeksa nalaze u grupi “hoteli i restorani” gde je zabilježen ukupan pad cijena od 4,6 odsto u odnosu na jun prošle godine.

To znači da je samo u restoranima došlo i do rasta cena i pored značajnog smanjenja gostiju i prometa.

U odnosu na jun prošle godine, prema uporednim podsacima Monstata, došlo je do rasta cijena voća za 9,2 odsto, mesa za 2,1 odsto, mlijeka, sira i jaja za 1,6 odsto, ulja i masti za 2,5 odsto, povrća za 0,8 odsto, a ostalih prehrambenih proizvoda za 4,1 odsto. Porasle su i cijene obuće za 4 odsto, duvanskih prozvoda za 3,3 odsto, odeće za 1,9 odsto, prevoza putnika za 3,3 odsto, farmaceutskih prozvoda za 2,2 odsto…

Foto: nova.rs

Jedan od razloga zašto u krizi nema značajnijeg smanjenja cijene može biti stav trgovaca, pružaoca usluga i ugostitelja da se nižim cijenama ne vrijedi boriti za kupce i goste, kojih inače nema, već da višim cijenama pokušavaju da očuvaju koliko-toliko prometa.

Takođe, otežani uvoz i transport roba između država mogli su uticati na povećanje nekih cijena.

Novogodišnje uvećanje akciza na duvan i alkohol uticali su na veće cene tih proizvoda u odnosu na jun prošle godine.

Velika plaža Ulcinj Foto: sandzakdanas.rs

U junu su u odnosu na maj ove godine, izračunao je Monstat, ukupne cijene povećane za 0,1 odsto.

Rasle su cijene goriva za pet odsto, voća za 3,8 odsto, mesa za 0,2 odsto, vode, bezalkoholnog pića i sokova za 0,8 odsto i kafe, čaja i kakaoa za jedan odsto.

U odnosu na maj, u junu su porasle cijene povrća za 2,5 odsto, odeće za 2,3 odsto, telefonske i telefaks opreme za 2,5 odsto, mlijeka, sira i jaja za 0,1 odsto, usluga smještaja za 0,6 odsto i cipela i ostale obuće za 0,6 odsto.

Izvor: Nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here