SVE više pacijenata koji su preležali koronu javlja se sa problemima na plućima i na srcu.

Oni moraju da budu adekvatno zbrinuti, jer ne mogu da se upućuju u kovid bolnice, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, on je rekao da se za pacijente koji su preležali kovid-19, a koji se sada javljaju sa problemima na plućima i na srcu, moraju obezbediti odgovarajući kapaciteti.

– Moramo da ih ozbiljno zbrinemo, da pregledamo i da vidimo o čemu se radi sa tim pacijentima – rekao je Lonncar.

Ministar je naveo da će Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, od danas izaći iz kovid sistema. Najavio je i da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

ARENA NASTAVLjA DA RADI, SPREMAMO SE ZA JESEN

Zdravstveni sistem se priprema za scenario na jesen i mora biti spreman na sve, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i navodi da privremena bolnica za kovid pacijente u Beogradskoj areni nastavlja da radi, a da će se u naredne dve nedelje nastojati da se zdravstveni radnici odmore.

– Pokušaćemo da zdravstvene radnike odmorimo, posebno iz unutrašnjosti koji su sada u Beogradu ili u nekim drugim bolnicama, da ih vratimo u njihove gradove i da oni pokušaju da iskoriste godišnje odmore i da se odmore – rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Poručio je i da nije vreme za opuštanje, te da svi treba da budu svesni da će maske dugo biti naša realnost i da ne smemo da se opustimo i “junačimo”.

– To je jedini način da funkcioniše i to se pokazalo kao dobro i da može da da rezultat. Maske, distanca i higijena… – naveo je ministar.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here