Novi saziv Skupštine Srbije neće činiti opozicija iz redova stranaka većine, a naspram režima u parlamentu ovoga puta će biti predstavnici manjinskih partija, što potvrđuju najave bošnjačkih i albanskih poslanika koji su istakli da neće pružiti podršku Ivici Dačiću da dođe na čelo parlamenta.

Uz niz kritika upučenih na Dačićev račun, poslanik SDA Enis Imamović i Šaip Kamberi, predstavnik poslaničkog kluba “Ujedinjena dolina-SDA”, istakli su da neće glasati za njega zbog onoga što je činio u svojoj političkoj prošlosti.

Umjesto da budu dio vlasti, što je po nepisanom pravilu uvek bio slučaj kad su manjinske stranke u pitanju, članovi ovih političkih organizacija biće jedina kontrateža režimu.

Podsjećanje na izbore i Dačićev bagaž

Imamović je jutros vrlo žustro ukazao da su izbori za parlament organizovani mimo preporuka epidemiologa, i da su vlasti bili bitniji rezultati izbora od života građana. Za riječ se, inače, javio po poslovniku, a njegov govor prekinula je predsedavajuća Tišma.

Nakon Imamovića, za riječ se javio i Kamberi koji je istakao da je Dačić negirao albanske žrtve i da ne želi da glasa, kako kaže, za politiku prošlosti. On je oštro kritikovao predsednika SPS navodeći da on predstavlja “krvavu politiku devedesetih” i da se u svom političkom angažmanu zalagao za negiranje navodnih ratnih zločina počinjenih na Albancima.

Nakon ovih izjava, Dačić je odgovorio da je Ugljanin, lider SDA Sandžaka, bio ministar u Vladi čiji je on bio premijer, negirajući nije vodio kampanju protiv Albanaca.

“Što se tiče Kamberija, on je meni rekao da sam nepoželjan za dolazak u Bujanovac kada je ubijen policajac, dok sam bio ministar unutrašnjih poslova. Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravaka”, odgovorio je Dačić.

Peočetak zasjedanja Skupštine Srbije ukazuje da neće baš sve biti monolitno u najvišem predstavničkom domu Republike Srbije. Kritička oštrica ovoga puta je u rukama manjina sa kojima će Dačić, po svemu sudeći, imati žestoke duele dok bude vodio parlament

Izvor nova.rs


Broj pregleda:
16

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here