U okviru obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, uz podršku umetničkih kolektiva Škart i Dah teatar i aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizovale su večeras mirovnu akciju.

Scenska akcija u crnini i ćutanju “25 godina od genocida u Srebrenici – Pamtimo!” održana je na Trgu republike u Beogradu.

Događaj, koji je obezbeđivala policija, pokušala je da prekine grupa huligana koja je uzvikivala „Ratko Mladić“ i „Radovan Karadžić“ i „Srebrenica nije genocid“.

Bilo je i nekoliko dobacivanja drugih prolaznika.

“U Srbiji je danas na delu kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Sramna je i porazna činjenica da ni država ni društvo u Srbiji nisu priznali, niti se distancirali od počinjenog genocida. Štaviše, genocid u Srebrenici postao je nevidljiva tema. U skoro svim institucijama ključnu ulogu imaju obožavaoci ratnih zločinaca i negatori genocida, a u javnom diskursu vlada veoma slično odsustvo saosećanja sa žrtvama genocida. Na delu nije samo organizovani zaborav već i sve izraženije nepriznavanje krivice, odbijanje i odgovornosti, sve dublje falsifikovanje sudski utvrđenih činjenica“, ukazale su Žene u crnom.

Izvor: Danas

Foto: J. Diković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here