Ministarka pravde Maja Popović uputila je danas, povodom Dana advokature Srbije i 159 godina njenog postojanja, čestitku Advokatskoj komori Srbije (AКS) i svim advokatima u zemlji, posebno najstarijem Milošu Gašiću koji je i u 95. godini aktivan i ima 20-tak klijenata.
Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Popović je poželela advokatima puno uspeha u radu i zajedničkim nastojanjima kojim će se poboljšavati kvalitet i efikasnost pravosudja u Srbiji i unapređivati položaj i uloga  advokature.
“Advokatura je važan partner Vlade Srbije i neraskidivi deo pravosudnog sistema”, navela je ministarka i podsetila na, izmedju ostalog, značajnu ulogu advokata u primeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kao i u formiranju Кol centra AKS za pružanje besplatne  pomoći.
Dan advokature u Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na 28. februar 1862. godine, kada je knez Mihailo Obrenović potpisao ukaz o donošenju Zakona o javnim pravozastupnicima, što je bio i prvi srpski zakon o advokaturi, navedeno je u saopštenju.
Izvor: Novi magazin
Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here