DRŽAVA će u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1,01 milion zaposlenih.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijarde dinara.

Svaki zaposleni će dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid 19, vrednog 66 milijardi dinara.

Mali je precizirao da druga uplata sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

– Očekujemo da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji, ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima – poručio je ministar finansija. – Uverili smo se da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan, jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih.

NOVAC NAZAD U BUDžET

POSLODAVCI koji su ostvarili pravo na pomoć, a ne žele novac, ne treba da diraju novac sa računa. Ministar finansija je objasnio da će ta sredstva biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra.

Dodao je da najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeleži rast broja zaposlenih za 1,6 odsto.

Mali je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.

NOVIM FIRMAMA U SEPTEMBRU

JEDNA od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera je što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta ove godine.

– Ova mera je neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi – kazao je Mali. – Novac će takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom. Oni treba da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kom će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Isplata novca će se obaviti na već otvoreni “kovid” račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, kako je napomenuo, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto BDP Srbije, a što ga čini jednim od najvećih u regionu po udelu u BDP, ali i šire.

Istakao je da je uveren da su ekonomske mere koje je preduzela Vlada doprinele da Srbija prvu polovinu godine završi sa padom BDP od svega 0,9 odsto, što je znatno manji pad, ukazao je, nego kod drugih zemalja, i ocenio da je to odličan rezultat imajući u vidu u kakvom se stanju nalazi cela svetska i evropska privreda. On je rekao da su ostvareni rezultati u drugom kvartalu ove godine bolji od očekivanih.

Izvor i foto: Novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here